söndag 26 februari 2012

Sveket mot dom svaga

Igår skrev jag om en skamfläck för vår välfärd nämligen barnfattigdomen. Idag vill jag ta upp en annan fläck. Psykvården och dess köer är ett problem som under fem år har exploderat i det tysta och idag står tre gånger så många i kö till psykiatrin som för fem år sedan.

Man ska ha klart för sig att människor som söker sig till psykiatrin ingalunda är några individer som är exceptionella på något sätt. Tvärtom är det människor som du och jag som kan drabbas av sjukdom eller svårigheter pga olika omständigheter i livet. Ett av problemen är att psykiska sjukdomar och besvär i regel inte syns på utsidan. Därför tas dom inte riktigt på allvar heller. Att någon säga att dom är bipolära tas inte som skäl för anpassning. Skulle dom däremot sitta i rullstol är folk plötsligt väldigt mottagliga för att ha förståelse och tålamod.

I Skåne och i ett antal andra landsting har borgerliga styren fått för sig att köerna kommer att försvinna om man privatiserar. Klassisk "privatisera genom att söndra"-taktik tillämpas. Se till att verksamheten blir så dålig i offentlig regi så att ingen tar den i försvar och privatisera sedan och lägg verksamheten på ungefär samma nivå. Motivera det med valfrihetsargumentet och allt är ok. Verksamheten är lika dålig fortfarande men nu kan du i alla fall välja dåligt eller sämre.

Hela tanken med att privatisera psykiatrin är bisarr. Människor som är extremt utsatta mentalt ska plötsligt börja ta ställning till utförare, studera kvalitétsindex och använda sig av exit-mekanismer när dom inte är nöjda. Men psykiatri är knappast något enkelt pussel. Att göra utvärderingar och att veta vad som är rätt eller fel är mycket svårt.

Det är signifikant hur borgerligheten konsekvent väljer att ge sig på dom svagaste grupperna i vårt samhälle och leka högerpolitik med deras liv. Arbetslösa, sjuka, fattiga barn och psykiskt sjuka är alla grupper som borgerligheten med Moderaterna i spetsen har gett sig på under fem års tid. Det gör mig riktigt illa berörd faktiskt.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Det började redan på sossarnas tid vid makten...sveket mot de fattiga, sjuka, arbetslösa och fattigpensionärer...och nu fortsätter S att söka stöd hos den giriga och kärlekslösa medelklassen...så den röda rosen skiftar mot kallt blått...för att snart bli helt blå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan medelklassens röster vinner man inga val. Det är därför som såväl V som SD inte har har mer än 4-8 procent av rösterna.

      Radera