söndag 5 februari 2012

Stämmer det här så har någon antingen ljugit eller gjort en dundertabbe

Stopp och belägg här nu. Läste följande i Aftonbladet:

Den EU-specialiserade webbtidningen EU Observer skriver exempelvis uttryckligen att undertecknare utanför euron kan bötfällas av EU-domstolen för regelbrott. Enligt brittiska The
Telegraph sa Angela Merkel efter förhandlingarna att ”skuldbegränsningarna kommer att vara juridiskt bindande för de 25 undertecknarna. Några överträdelser kommer inte att vara möjliga”.
- Aftonbladet

Det fick mig att fundera. Var inte ett av Socialdemokraternas krav på anslutning till europakten att vi inte skulle förbinda oss juridiskt till någonting överhuvudtaget? Vi skulle sitta med vid bordet, få säga vad vi tycker och sen själva välja om vi skulle följa vad som beslutades?

För att få klarhet i saken besökte jag vår hemsida där jag kunde läsa följande:

Vi är överens med regeringen om att finanspakten inte medför några rättsliga förpliktelser för Sverige. Det vill säga Sverige ska inte överlämna någon beslutanderätt från riksdagen över vårt finanspolitiska ramverk eller ge möjlighet för ytterligare sanktionsmöjligheter till EU-domstolen genom finanspakten.

Jag är visserligen inte expert på svenska språket men jag har ändå gått över 16 år i skolan så lite kan jag och för mig bildar skrivningarna;

"undertecknare utanför euron kan bötfällas av EU-domstolen för regelbrott" och "skuldbegränsningarna kommer att vara juridiskt bindande för de 25 undertecknarna. Några överträdelser kommer inte att vara möjliga"

 motsats till skrivningarna;

" finanspakten inte medför några rättsliga förpliktelser för Sverige" och " eller ge möjlighet för ytterligare sanktionsmöjligheter till EU-domstolen genom finanspakten".

Det är fullt möjligt att Aftonbladets uppgifter inte stämmer. Men om dom nu gör det så har någon helt uppenbart antingen ljugit eller gjort en dundertabbe. Jag varnade för att djävulen sitter i detaljerna och uppmanade vår partiledning att ta det piano med att säga ja till kalaset. Dock var där ingen som lyssnade på mig och förespråkarna för anslutning till pakten var så säkra på att det hela var lugnt. Jag hoppas, jag verkligen hoppas, att dom har rätt. Om inte så är det förbannad skandal och då vet jag några som borde be om ursäkt, göra om och göra rätt.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Riksdag & Departement skriver på sin hemsida:
  Sverige är redo att ansluta sig till EU:s finanspakt. Det krav på inflytande som regeringen och Socialdemokraterna har ställt har nu uppfyllts, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

  Enligt uppgörelsen på EU:s extra toppmöte på måndagskvällen ska 25 av 27 EU-länder ingå i regelverket om ökad budgetdisciplin. Enbart Tjeckien och Storbritannien står utanför.
  Budgetkraven, som är bindande för de 17 länderna i eurozonen, ska enligt överenskommelsen skrivas in i ländernas lagar.

  För svensk del finns inga rättsliga förpliktelser. Ett skäl till att Sverige frivilligt ska gå med i finanspakten är att få insyn när tunga frågor om Europas ekonomi diskuteras, vilket enligt regeringen är särskilt viktigt för ett exportberoende land. Under mötet fick Sverige stöd för sin linje att medverka vid minst ett av euroländernas möten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag läste också det i RoD i måndags (tror jag det var). Därför blev jag mycket förvånad när jag läste AB idag. Tiden får utvisa vad som stämmer och jag hoppas RoD har rätt.

   Radera
 2. Aftonbladet, som till 91 % ägs av Skibstedtkoncernen, kallar sig "oberoende socialdemokratisk". Det betyder att tidningen angriper socialdemokratin från högeer på nyhetssidorna, samt kan antripa socialdemokratin från vänster på ledare-, debatt, och kultursidorna. Det enda parti, vars ärenden Aftonbladet inte går, är Socialdemokraterna. Har någon missat att v driver en kampanj mot socialdemokratin i just finanspaktfrågan? Vad som står i AB om s och finanspakten är alltså inte mer trovärdigt än om det hade stått i SD-kuriren, varmed jag defintivit inte har påstått att det är en lögn. Även en blind höna kan ju hitta ett korn. Men visst kan man misstänka, nu efter Juholts fall, att uppladdningen införe Löfvens fall har börjat.

  SvaraRadera
 3. Avtalet måste väl ratificerat. Så om firma Borg/Reinfeldt har ljugit också i den frågan så kommer det att komma fram innann dess.

  SvaraRadera