tisdag 14 februari 2012

Om det inte går då Damberg och Hallengren?

Mikael Damberg och Lena Hallengren skriver idag på AB Debatt om att offentlighetsprincipen ska råda på "välfärdsmarknaderna". Det är ett bra första steg. Men det får inte stanna vid det. Successivt bör aktiebolagen fasas ut ur välfärden. Dom kan eventuellt ersättas av "non-profit"-företag, en form som finns i andra länder, och som den tidigare S-regeringen hade ett förslag om framme 2006. Ett förslag som tyvärr kom på skam när den borgerliga regeringen tog över.

Dock är det helt uppenbart att Damberg och Hallengrens vision om total öppenhet hos aktiebolagen är en betydligt tuffare nöt att knäcka än vad det verkar vara vid första anblick. I Norrköping har S försökt sluta avtal med Carema kring insyn i verksamheten och företaget. Carema har sagt att frivillighet är det som bör gälla och rent juridiskt är det snårigt med avtal. Allt som inte är uttryckligen förbjudet är i princip tillåtet och tolkningsuttrymmet är därmed gigantiskt.

Frågan som då smyger sig in i debatten är huruvida Damberg och Hallengren är beredda att ta steget och förbjuda vinsterna i välfärden om det visar sig att det inte går att lagstifta fram insynskravet. Vi vet ju att företagen i välfärden är lysande på att hitta luckor i lagen och att tro att dom skulle sitta still i båten efter en lagstiftning kring insyn vore att vara naiv. Att valfrihet ska råda inom välfärden är helt klart. Stelbenta system där människor tvingas till närmaste skola eller vårdcentral hör inte 2000-talet till. Lika lite som profitering på människors lidande gör det. Men det betyder inte att man måste ha vinster. Det finns gott om exempel på icke-vinstdrivande verksamheter inom välfärden som klarar sig alldeles utmärkt.

Damberg och Hallengren värnar "exitprincipen" och vill komma åt den asymmetriska informationssituationen som råder på avreglerade välfärdsmarknader. Problemet är att det är ytterst svårt att konstuera system som kan hantera detta fullgott. En elev vet ju inte förrän (långt) senare om kunskaperna den har tillgodogjort sig var tillräckligt bra och en patient som avlider på operationsbordet har svårt att ångra sig. Inom äldreomsorgen är kontinuitet en av dom starkaste faktorerna för kundnöjdhet och att då byta utförare blir ett gigantiskt steg för svaga äldre individer.

Frågan om vinster i välfärden kommer att komma upp på partikongressen 2013, var så säkra. Den stora frågan då är om dom personer som slogs för rätten att plocka ut vinst på på kongressen 2009 har tagit till sig frågan om vinsten som ett problem eller om vi ska få se en uppslitande strid igen. Denna gången kommer argumentet om att partiledaren skulle falla om vinsterna förbjuds att vara värdelöst. Då återstår bara försvaret av vinsten i sig. Vem tänker ta den i försvar undrar jag?

*****

 Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar