fredag 17 februari 2012

Om det gällt Stockholm hade det nog varit annat ljud i skällan

Indelningen av Sverige i fyra elområden har med visst fog skapat irritation i (dom söndra) delarna av landet. I veckan betalade medborgare och företag 50 procent mer för elen i söder än i norr. Detta är, för att citera Thomas Östros, "ett djupt orättvist" system som dessutom är starkt tillväxthämmande. Det är en direkt konkurrensnackdel för elintensiva företag att ligga i södra Sverige vilket är ett hot mot både tillväxten och jobben. Ovanpå allt är skatten baserad på kostnaden per kwh vilket gör att den södra delen av landet betalar mer i skatt per kwh. Ytterligare salt i såren alltså.

Frågan om elpriserna har, i mitt tycke, rönt förhållandevis lite politiskt intresse. Inget av riksdagspartierna har tagit någon större strid kring frågan och någon massiv kritik har inte förts fram. Att hela schabraket kommer från EU är i mina ögon ingen förevändning för att kapitulera i frågan. Här krävs stark och kraftfull handling. Detta är väl dessutom en fråga som borde kunna rendera en i princip totalt blocköverskridande majoritet i riksdagen.

Tyvärr tror jag inte mycket kommer att hända. Vi i söder får helt enkelt bita i det sura äpplet och förbanna att Barsebäck är stängt och att Ringhals och Oskarshamn står still från och till mest hela tiden. Det är ju inte precis så att kärnkraftsmotståndet ökar i dom breda folklagren om ett par miljoner medborgare och tusentals företag ska behöva betala mer i både avgifter och skatt bara för att dom råkar befinna sig för långt söder om älvarna.

Av någon konstig anledning får jag en känsla av att det hade varit annat ljud i skällan om det hade varit Stockholmsregionen som var drabbad med full kraft av det hela.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Vi kan utgå ifrån att regeringen är toknöjd med situationen: EU krävde förändringen och "alla" vet att det var Göran Perssons regering som stängde Barsebäck.

    "Alla" vet också att Löfven stödde kärnkraften. Vad skall (s) göra? Att säga nej eroderar Löfvens förtroende, samtidigt som alternativet är att göra sig omöjliga för v+mp.

    Alliansen har säkert insett att kärnkraften är en utmärkt valfråga inför 2014.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligt. Jag tror inte kärnkraften kommer bli någon stor fråga inför 2014.

      Radera