måndag 20 februari 2012

Om borgarna inte skäms nu så vet tusan vad dom skäms för

Röda Berget uppmärksammade mig på att Försäkringskassan har nekat assistanshjälp till Tobias Svedberg utanför Kungälv. Tobias som trots sina 38 år befinner sig på en tvåårings nivå hade tidigare 122 timmar assistanshjälp i veckan. För att förstå hur mycket hjälp det är kan jag upplysa om att en vecka har 168 timmar. Om man räknar med att en invidid sover ca 8 timmar per natt så är man vaken ca 112 timmar på en vecka. Tobias hade alltså i princip hjälp varenda vaken timme tidigare. Nu helt plötsligt har han ingen assistanshjälp alls.

Just rätten till assistans har varit på tapeten väldigt mycket på senare år. Kostnaderna för personer med rätt till hjälp enligt Lass har exploderat och fortsätter att öka. Branschen är utsatt för omfattande fusk och en diskussion om frågor gällande rätt till assistans har förts. Att en sådan utveckling måste belysas och diskuteras är självklart. Att skenande kostnader är svåra att motivera är lika klart. Men att diskussionen, och besluten, landar i att människor i Tobias situation blir utan hjälp är helt vansinnigt.

Om Regeringsrätten har kommit fram till ett beslut som kan landa i dessa konsekvenser så är det inte Försäkringskassans eller Regeringsrättens fel. Det är lagarnas fel och ansvaret för dessa har regeringen. Det är alltså regeringens ansvar att Tobias inte får den assistans som han har rätt till och det är regeringen som måste agera för att förändra systemet till det bättre. Problemet är att regeringen ignoerar denna typ av fall eftersom dom anses vara "unika". Att begreppet "unikt" har en väldigt vid tolkning i den borgerliga världsbilden har också klarlagts mer än en gång. I likhet med sjukförsäkringen väljer regeringen att hålla upp ett skynke mellan sin egen politik och verkligheten. Om sedan verkligheten kommer ifatt genom beslut av en riksdagsmajoritet som inte faller regeringen i smaken så ignoreras den folkvalda riksdagens beslut.

Det är en bedrövlig utveckling vi ser i välfärdslandet Sverige och jag skäms över att representeras av en regering som slår på dom allra svagaste och mest utsatta i vårt samhälle.

*****

Bloggat: Parkstugan

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. "Tobias är på en tvåårings nivå som behöver ständig hjälp med toalettbesök, personlig hygien och måltider, enligt läkarintyg."

  "Rättsfallet hon hänvisar till handlar om en man som efter ett olycksfall hade problem med rörligheten, men kunde ändå jobba som forskare på 30 procent."

  Verkar inte rimligt att försäkringskassans tjänsteman jämför dessa två fall. Vad tycker du själv ? Ser ut som helt orimlig handläggning om man tittar på det som Aftonbladet skriver.

  Avsked för denne tjänsteman verkar vara rätta medicinen om inte det finns andra fakta i målet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade det varit så att det var just ett "unikt" fall så hade jag hållit med dig Jonny (kanske inte om avskedsbiten visserligen). Men man måste se helheten och det går knappt en vecka utan att vi har nya fall av denna typ inom olika områden. Så vad jag anser kan du läsa i blogginlägget.

   Radera