söndag 19 februari 2012

Man kan inte fly det politiska ansvaret för Breiviks handlingar

Diskussionen om Anders Behring Breivik och hans handlingar tar idag ny fart när det rapporteras om att Breivik lurat psykiatrikerna som klassade honom som "paranoid schizofren". Breiviks sinnestillstånd har varit omdebatterat ända sedan dom första omdömena släpptes och många professionella bedömare har hävdat att Breivik ingalunda är så psykiskt sjuk att han inte kan hållas ansvarig för sina handlingar. Breiviks "erkännande" stödjer denna tes.

Att Breiviks handlingar är politiska råder det inget tvivel om. Det ligger givetvis i högerns intresse att utmåla Breivik som en isolerad galning helt utan koppling till den extrema åsiktsbildning som råder på högerflanken. Ett erkännande av Breiviks politiska motiv vore som att erkänna ett ideologiskt problem för högern, något som inte låter sig göras av såväl självbevarelsedrift som prestige.

Problemet är nämligen följande. Breiviks åsikter ligger i en fåra som många under lång tid har haft för vana att förhålla sig till och även bejaka. Islamofobi, antimarxism, antifeminism och värdekonservatism är alla ingredienser i den soppa som Breivik hämtat sin tankeflora ifrån. Europas höger har flirtat med dessa tankar och idéer under många år. I Sverige har såväl Timbro som Axess öppnat upp dammluckorna för denna typ av åsikt inom högern och detta är högern väl medveten om.

Hade Breivik kallat sig för nazist och hyllat Hitler hade frågan varit enkel. Alla hade kunnat avfärda honom som en fanatisk nazidåre i likhet med SMR eller Svenskarnas parti. Men i och med att han rent ideologiskt befinner sig i samma fåra som Sverigedemokraterna, Front National och Danskt Folkeparti blir frågan med ens mycket svårare att hantera. Den logiska konsekvensen är nämligen då att den typ av idéer som bär fram dessa partier är en grogrund för det våld som Breivik utövade. I skenet av att då t ex Timbro uttryckt sig i stil med att SD egentligen är ett mittenparti blir frågan om Breiviks åsiktshemvist ytterst besvärlig för högern.

Hat föder hat och ur hat kommer våld. Det är därför jag t ex tycker titeln på överklassafarin "Odla ditt klasshat" var så olycklig. När det börjar handla om hat är steget över till våld inte långt. Ungdomarna i Saltsjöbaden kastade ägg på bussen. Jag förstår dom. Att någon som hatar mig kommer till mitt bostadsområde är upprörande. Att då naivt försvara sig med våldshandlingar är logiskt. Hade överklassen åkt på safari till Rinkeby för att odla sitt klasshat hade dom också mötts av ägg.

Det är just därför som rasism och främlingsfientlighet är så farligt. För dom allra flesta normalt funtade individer är det inget problem att resonera kring olika frågor på ett, om än hetsigt, så i alla fall icke våldsamt sätt. Men för en del människor är inte en demokratisk och saklig debatt nog. För dessa individer är våld en politisk metod som är acceptabel och det är också då som vi får se konsekvenserna av det hat som släpps loss. Därför har vi alla ett ansvar för vilka åsikter vi för fram och hur vi för fram dom. Det måste högern förstå och förhålla sig till. Annars kommer Breivik inte vara den siste som skjuter ungsossar för att han hatar dom.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar