onsdag 15 februari 2012

Magiskt av Borg!

Anders Borg is back. Igår kom det nämligen kritiska signaler om den svenska ekonomin ifrån EU-kommissionen samtidigt som ett antal stora europeiska ekonomier fick varningar från kreditvärderingsinstituten. Så därför går Borg ut idag och förklarar, likt den häxmästare han anses vara, att problemen är borttrollade och att allt är lugnt. Omvärlden ser bättre ut, Sverige går lysande och själv har han stenkoll. Vad Borg grundar det hela på är inte riktigt klart. Men det gör inget, det förstärker ju bara bilden av att Borg verkligen är magisk.

Fast egentligen kanske det är synsk som han är den där Borg. För han har nämligen inte bara koll på svensk ekonomi. Han kan med säkerhet säga att Grekland inte kommer att lämna euron. Detta trots att ett flertal experter har sagt att det är landets, och eurozonens, enda möjliga räddning. Utöver detta anser Borg, eller rättare sagt vet Borg, att det grekiska problemet är isolerat. Spanien, Portugal, Italien, Rumänien och Ungern är alltså helt oberoende av den grekiska utvecklingen.

Substansen i Borgs uttalanden är minst sagt tunn. Precis som med bankerna säger Borg något som passar, dvs det som Karl Sigfrid (M) kallade för "ren populism". Men jag antar att om man spinner tillräckligt länge så kan man komma undan med det mesta. Ungefär som att klyftorna i Sverige inte har ökat så mycket om man bara räknar bort den översta och den understa tiondelen av befolkningen. Allt enligt Fredrik Reinfeldts egen pressekreterare Sebastian Carlsson.

*****

Bloggat: LO-bloggen

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar