tisdag 28 februari 2012

Krackelerar alliansen?

Peter Högberg tar idag upp frågan om alliansbyggets vara eller icke vara inför 2014. Peters observationer går från det lokala planet till riksplanet och jag kan bara instämma i Peters beskrivningar. Hur det är i regionen här i Skåne vet jag inte riktigt, jag sitter inte med där, men lokalt i Helsingborg är samarbetssvårigheterna uppenbara hos den styrande borgerliga minoriteten. Det gäller på skolans område, det gäller på skatteområdet och det gäller i en hel del småfrågor. Var det ska ta vägen får framtiden utvisa. Intressant att följa är det hur som helst.

På riksplanet är det helt uppenbart att splittringen i alliansen är ett problem. Nu väljer M, FP och C att strunta i KD och kör fram ett förslag om att låta singlar insemineras. KD går i taket, fullt förståeligt utifrån det faktum att dom är i en "allians", men för dom andra tre partierna känns det väl i princip som att KD redan är ute ur riksdagen.

För man kan bara konstatera att KD har stora problem. Om det inte vore för M-väljares sympatiröster i valet 2010 så hade KD varit ute ur leken. En tredjedel av deras väljarstöd kom från stödröster enligt Sören Holmberg och Henric Oscarsson och även om KD är små så är dom helt avgörande för alliansens maktinnehav. Samtidigt när alla moderater i landet en våt dröm om att bli största parti i riksdagen och då kan man inte ha en-två procentenheter av sina väljare som röstar på KD.

För C och FP är profileringsmöjligheterna redan idag begränsade. Deras profilfrågor kring arbetsrätten är t ex helt körda att föra fram. M vet att LAS är nödvändigt att "försvara" för att inte allt ska gå åt pipsvängen så där får C och FP stå med mössan i hand och ropa för döva öron. Det enda dom alla verkar vara överens om är att lönerna ska pressas nedåt.

Skolan har inte precis gått lysande under Björklunds regim, atomvapen på Gotland gör knappast politiken bättre och vad sen C egentligen vill är det väl inte någon som riktigt vet. Senast jag såg Annie Lööf göra något var det att vända hamborgare på McDonalds. Kanske en framtida karriär om inte C får mer uttrymme i regeringen.

En trött statsminister med ett allt mer splittrat regeringsunderlag är inget bra styre för ett Sverige som behöver stärka sin konkurrenskraft, förbättra skolresultaten och på allvar ta tag i välfärdsfrågorna för att samhället inte ska slitas isär. Sverige behöver sannerligen en ny regering.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Vänstern är det livaktiga alternativet i svensk politik och det finns gott om skarpa förslag i valplattformen. Eller hur, Ola?

  http://www.rodgron.se/

  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Socialdemokratin är det livaktiga alternativet i svensk politik. Det finns i princip inga förslag i regeringens politik.

   Radera