lördag 25 februari 2012

Kan inte någon tänka på baaarnen?!

Socialdemokraterna, med Håkan Juholt i spetsen, satte för drygt ett år sedan igång sin kampanj kring barnfattigdomen. Ett nytt fokus, på välfärdslandet Sveriges kanske största skamfläck, skapades. En fråga som tidigare inte riktigt tagits på allvar, mer än av Rädda Barnen och Majblomman, kom upp på den politiska dagordningen. Detta väckte ont blod i dom borgerliga leden. Inte kunde man, trots att t ex EU gör det, tala om fattigdom i våra rika länder. I alla fall inte i absolut mening. Inga barn går hungriga i Sverige enligt denna världsbild. Bara barn i Afrika har svårt med mat. Varför sen många skolor i utsatta områden måste laga mer mat på måndagar och fredagar var liksom inget som riktigt trängde fram. Reinfeldt deklarerade att någon fattigdom finns inte i Sverige.

Parallellt med detta förnekande från Moderaterna har frågan om att göra barnkonventionen till svensk lag gjort sig gällande. Att konventionen inte redan är lag har jag lite svårt att förstå. Eller så är det rädslan för vad det skulle innebära i form av lagbrott från myndigheternas sida som sätter stopp. Regeringen inser att om konventionen blir lag så måste en hel del åtgärder vidtas för att stärka barns rättigheter och sånt kostar pengar. Pengar som måste användas till skattesänkningar om regeringen ska ha någonting alls som liknar politik kvar på programmet.

Dock inser Moderaterna att socialdemokratin nu, med en ny partiledare som inte gör bort sig stup i kvarten, är ett reellt hot. Att då ignorera en fråga som barnfattigdomen låter sig inte göras. Som motmedel tillsätts en arbetsgrupp. Att den tillsätts nu tyder på att frågan inte precis har varit prioriterad i det moderata lägret. Fast det är ju inte så konstigt, fattiga barn finns ju inte egentligen. Eller hur det nu var?

Lite extra skrämmande är det också, som redan påpekats av andra, att det är Ulf Kristersson som ska leda arbetsgruppen. Mannen som flyr jobbiga intervjuer, ignorerar riksdagsbeslut och försvarar en sjuk sjukförsäkring ska nu ta hand om våra mest utsatta barn. Bäva månde dessa. När Kristersson är klar lär det vara som med sjukförsäkringen; inget funkar som det borde för dom som behöver samhällets stöd allra mest.*****

Bloggat: Roger om jobb

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Visst är det knepigt på nått vis att (S) kommunerna står för stora delar av barnvräkning, likväl som att (S) kommuner ofta anser att de inte kan gå med fanan i topp och ställa sig först i ledet och kämpa för att ungar inte ska vräkas eller leva i fattigdom.
  Tyvärr ska denna viktiga fråga göras om till en blockpolitisk fråga så ingen tar ansvar för eländet.
  Titta gärna på http://omstarten.wordpress.com/2012/01/12/vrakning-av-barn/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag delar uppfattningen att inga barn bör vräkas. Att det finns S-kommuner som gör det är bara att beklaga.

   Givetvis har regeringens politik med det att göra. Allt fler i försörjningsstöd, pga havererade arbets- och sjukförsärkingssystem, bäddar för en sådan här situation. Endast 8 av 70 miljarder i familjepolitiken verkar idag omfördelande, en skrämmande låg andel (Tapio Salonen).

   Radera