torsdag 9 februari 2012

Just nu: 1 034 jobb för 5,4 miljarder kr

Efter Reinfeldts pensionsutspel behöver DN putsa på borgarfasaden lite. Utspelet har, till stor glädje, skapat storm och inte minst här på min blogg har kommentarerna gjort gällande att frågan om pensionsålder knappast är så enkel som Reinfeldt vill ge sken av. Så därför sjösätter DN, som det partiorgan den är för borgerligheten i allmänhet och M i synnerhet, idag en minst sagt märklig artikel om restaurangmomsen.

Restaurangmomsen, som är starkt ifrågasatt av oppositionen, fackföreningarna, forskningen och regeringens egna utredare, påstås ha ökat suget rejält på personal i krogsvängen. 36 procents ökning basuneras ut som en succé och detta bara efter en månad med momssänkningen. Ökningen mellan januari och december är ännu större, hela 40 procent. Det låter ju nästan för bra för att vara sant men det är det inte. Ökningen av antalet annonser hos Arbetsförmedlingen där krogpersonal sökes är så stor. Det låter ju bra tänker den dumdristige. Men vänta nu lite tänker den eftertänksamme!

Egentligen kanske jag inte tillhör den där andra kategorin så jag borde väl vara nöjd men även en blind höna kan ju hitta frukost så jag funderar ett varv till ändå. 36 procent låter förbannat bra men hur många jobb rör det sig om egentligen? I absoluta tal är ökningen av antalet annonser från januari 2011 till januari i år 1 034 jobb. Alltså ungefär en tredjedel av dom 3 000 eventuella jobb som reformen påstods generera.

Några brasklappar ska dock slängas in i sammanhanget:

1. Hur ser säsongsstatistiken ut? December månad är en månad då studenter har lov och julborden står som spön i backen. Tillgången på tillfällig personal är alltså större under december samtidigt som behovet är stort. När nu skolorna börjar igen försvinner många av dom som jobbat i december och behovet av att nyanställa ökar alltså. Dessutom får man ju se på statistiken över hela året. Har den legat still runt ca 2 800 jobb under hela 2011 eller flukturerar den siffran?

2. Konjunkturen har varit god under tredje kvartalet 2011. BNP ökade med 4,6 procent. Visserligen ser det ut att ha blivit en viss avmattning under fjärde kvartalet 2011 men pengarna släpar ju efter och en tjänstebransch som krogsvängen känner inte av effekterna av en god BNP-utveckling lika fort.

3. Ökningen av antalet jobb lär knappast öka med 1 000 personer per månad fortsättningsvis. Att det skulle bli en ökning var nog alla överens om. Men att ropa "succé" för att man har fixat 1 000 (eventuella) jobb på en månad för 5,4 miljarder kr på årsbasis är knappast en succé. Just nu kostar varje jobb ca 5,2 miljoner kronor för skattekollektivet. Det är tio lärare.

4. Förra året var, utan momssänkningen, ett mycket bra år för krögarna. Att det får effekter på antalet anställda är självklart. Att dessa jobb hade kommit ändå kan alltså inte uteslutas. Det kan vara så att krögarna har väntat tills årsskiftet med att lägga in annonser eftersom man visste att en momssänkning skulle komma. Hur många jobb som hade anmälts utan momssänkningen vet vi alltså inte.

Det kommer säkerligen tillkomma jobb pga sänkningen men det kommer också försvinna jobb i takt med att förväntningar inte uppfylls. Hur utvecklingen kommer att bli återstår att se. Poängen med det här inlägget är att DN:s artikel knappast belyser frågan om restaurangmomsens effekter och konsekvenser på ett bra sätt. Det är en kort text utan någon större substans och som deskriptivt målar upp en bild helt utan analys. Tillsammans med en arbetsgivarrepresentant och ett personporträtt av en enda individs öde så blir det hela till något som mer liknar propaganda än saklig och objektiv journalistik. Men som sagt, man ska inte snåla på putsen när man jobbar på fasaden.

*****

Bloggat: Peter A funderar kring PR-frågan i Reinfeldts utspel.

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Själv är jag faktiskt mest intresserad av hur många jobb som försvinner inom andra sektorer då folk riktar om sin konsumtion till att käka ute. För de lär ju knappast ta sms-lån eller belåna sina bostäder för att käka. Utan flyttar sin konsumtion.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant synpunkt och det låter riktigt.

      Radera