söndag 19 februari 2012

Icke att förglömma med anledning av socialdemokratin

Det är svårt att inte i alla fall säga någonting om dagens opinionsmätning. Men jag ska försöka leva som jag lär och eftersom jag inte brukar skriva en massa när vi går ner i opinionen så ska jag inte skriva en massa när vi går upp heller. Det finns gott om andra som gör det. En del jublar av glädje, en del kan inte låta bli att tala ner uppgången och en del tycker vi är på rätt väg. Det måste dock svida för framförallt V att se mätningen idag. Samma V som för bara några dagar sedan satt och jublade på bland annat min blogg och hävdade att Sjöstedt nu brutit S hegemoni. Man ska inte ropa hej heter det väl?

Jag väljer istället att tipsa om god läsning i Sydsvenskan idag. Det är Per T Ohlsson som sin vana trogen levererar tänkvärda tankar även denna söndag och som vanligt ligger där någonting i det Per T skriver. Jag är som bekant inte Per T:s största anhängare men jag måste tillslå att han blivit betydligt bättre med åren. Idag är han riktigt vass och jag instämmer i det mesta han skriver förutom den delen som rör väljarstödet under Juholt.

Den politiska riktningen som Juholt tog ut var rätt. Den gick hem i stugorna. I samband med att budgetmotionen började presenteras så hade S 35 procent i opinionen. Detta efter ett halvår med Juholt. Juholt satte igång en politisk diskussion som ledde S in i en tydlig uppgång och folk var tilltalade av den politiska riktningen. Det är lätt att glömma bort detta när man summerar Håkan Juholt månader vid rodret. Och man får inte glömma att det finns ett skäl till varför en del vill att vi ska glömma detta.

Juholt tog strid på fyra stora områden. Det var pensionsfrågan, avregleringarna, barnfattigdomen och skatterna som Juholt pekade ut. På alla dessa områden finns det starka och mäktiga intressen som inte ville något annat än att flytta fokus från politken till personen. Det vore att bedra sig själv att nu tro att socialdemokratin skulle tillåtas jobba vidare ostört med att reformera skatt- och pensionssystemet och att minska marknaderna inom t ex välfärden och infrastrukturen. Per T väljer att inta en positon som vill se en socialdemokrati som fokuserar på näringslivet, tillväxten och jobben. Det är, från hans ideologiska horisont, fullt förståeligt och helt riktigt. Men socialdemokratin har alltid tagit den andra sidan av myntet i försvar också. Omfördelningen och den demokratiska makten över samhällets resurser är en stor och viktig fråga för socialdemokratin och det är här som vi skiljer oss från liberalerna.

Som tur är kan vi socialdemokrater både äta kakan och ha den kvar i detta fallet. Näringsliv, tillväxt och jobb är nämligen en förutsättning för jämlikhet och omfördelning. Likaså är jämlikhet, demokrati och omfördelning bra för tillväxten och jobben.

*****

Bloggat: Roger om rättsväsendet

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar