tisdag 14 februari 2012

Hur kan detta vara att ta ansvar för Sverige?

Surprise surprise! Långtidsarbetslösheten beror på förändringarna i sjukförsäkringen och a-kassan. Efter mer än fem års borgerligt styre konstaterar nu Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, detta i nationell radio. Dags för folk att vakna upp ur törnrosasömnen och inse att "it´s politics stupid".

Den borgerliga regeringen har under allt för lång tid gömt sig bakom åratal av socialdemokratiskt maktinnehav. Men efter fem år går det inte riktigt att dra den valsen längre. Det värsta är att borgarna inte verkar kunna inse det själv. Catharina Elmsäter-Svärd stod igår och menade att järnvägarna inte kommer att bli bra på "sju-tio år", Jan Björklund vevar sitt mantra om att "atlantångaren", dvs den svenska skolan, inte kommer bli bra på ett decennium och detta går igen på område efter område. Hur det rimmar med att Fredrik Reinfeldt tar ansvar för Sverige begriper inte jag.

Konsekvensen av det borgerliga resonemanget är att folk måste ha förståelse för att saker och ting inte fungerar idag. Men man kan inte se på samhället som ett företag där perioder av konsolidering och omstrukturering innebär nedskärningar och tuffa tider. Folk vill ha det bra varje dag i sitt liv och politiken ska se till att det finns (reella) förutsättningar för att det kan bli så. Det är också därför som åtgärder som Fas 3, utförsäkringar och neddragen a-kassa är så farliga. Dom innebär att människor kasseras eftersom samhället i den borgerliga versionen inte vill ta ansvar för varje enskild individ.

Det är också därför som långtidsarbetslösheten är så förödande. Människor som inte kommer in på arbetsmarknaden och inte har någon annan utväg än försörjningsstöd eftersom dom generella trygghetssystemen slås sönder blir hopplöst efter i livet. Man hamnar utanför och konsekvenserna av detta är större risk för problem. Faktum är att det handlar om liv och död. Dålig utbildning och långvariga problem med att delta i samhällslivet på ett konstruktivt och meningsfullt sätt innebär att du förmodligen inte kommer att leva lika länge som alla oss som har haft möjligheten och turen att leva ett bra liv. Ojämlikheten ökar och konsekvenserna av detta är negativa för oss alla.*****

Bloggat: Martin och Peter J

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar