söndag 5 februari 2012

Haavisto skulle vara ett framsteg för hela världen

I Finland röstar man idag om vem som ska bli president.Valet står emellan Sauli Niinistö (Konservativa) och Pekka Haavisto (Gröna). Jag kan inte mycket om finsk politik så varför det är just dom två som står emot varandra är jag inte helt säker på. Jag syftar då givetvis på sakskälen till varför det är dom två, inte proceduren. Därför kan jag inte rent politiskt säga varken bu eller bä om vem som borde vinna. Visserligen är ju ryggradsreflexen att ingen konservativ person borde sitta på någon form av maktposition i hela världen men det är ju ett ganska svagt argument att anföra.

Så det stora skälet till varför jag tänker heja på Pekka Haavisto är för att han är homosexuell och jag tycker det hade varit fantastiskt om ett land i världen äntligen skulle välja en öppet homosexuell president. Det skulle kännas som att den mänskliga civilisationen tog ett litet steg mot en anständigare värld för alla och det hade varit mycket glädjande.

Och så har vi i Sverige inte ens haft en kvinllig statsminister...stort minus till oss.

*****

Bloggat: Peter J aka Röda Berget skriver mycket läsvärt idag.

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Finland är ett genomborgerligt, konservativt land. Det har inte varit vänstermajoritet i riksdagen där sedan 70-talet. Dock har t. o. m. vänsterpartiet och moderata samlingspartiet samtidigt suttit i regeringsställning.

    Haavisto hade inte en chans, även om han hade en intellektuell och resonerande framtoning.

    SvaraRadera
  2. Dock har dom haft socialdemokratiska statsministrar och både Tarja Halonen och Pavvo Liponen var ju sossar. Sen sitter S i regeringen. Men jag har förstått att det är någon slags samförståndsanda som råder i landet.

    Nä, det blev ju så. Synd tycker jag.

    SvaraRadera