fredag 17 februari 2012

Ett väl avvägt förslag om vinster i välfärden

Så kom det då. Ett S-förslag om vinsterna i välfärden och jag måste säga att jag är positivt överraskad. Att ge kommunerna beslutanderätt i utförarformen är smart. Det skulle gynna det kommunala självstyret, det skulle göra att jämförelser i stil med "allt annat lika" blev möjliga i en annan utsträckning än idag och det skulle lösa många interna knutar i S. Om förslaget bara följs upp med möjligheten att köra ut vinstdrivande företag ur kommunen också efter ett maktskifte så är det "spot on". Det skulle göra att Carema och Attendo tänkte sig för mer än en gång innan dom satsar på att etablera sig i många kommuner. Om man sen lagstiftar fram att eventuella återköp av faciliteter eller övertagande av personal görs mot en indexuppräkning och inte utifrån företagens "marknadspris" så är det helt lysande. Avtal bör då också bara få skrivas per mandatperiod så att en majoritet under en period inte kan låsa nästa mandatperiod vid avtal som inte passar den nya majoriteten.

Plus till förslaget blir det också, som Daniel Wolski påpekar på Facebook, eftersom det skulle ge kommunalvalen en tydlig ideologisk prägel och det skulle förmodligen stärka kommunalvalens roll och göra dom betydligt mer intressanta.

Min inställning är fortfarande att vinster i välfärden borde förbjudas helt men som socialdemokrat kan jag acceptera en pragmatisk lösning av denna typ. Framförallt som en övergångslösning mot vinstfri välfärd. En lösning som dessutom har en tydlig demokratisk prägel och som låter medborgarna bestämma.

*****

Media: A-tankesmedjan har funderat kring förslaget

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Ja jag blev faktiskt också glad.Det är viktigt att skynda långsamt men att man vet vart man ska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis. Riktningen får ingen ta miste på. Nej till vinster i välfärden!

      Radera