onsdag 22 februari 2012

En tung alliansdag

Idag kan det inte vara kul att vara borgare. Ett antal nyheter kommer som en samlad käftsmäll på borgarflinet och dessvärre för borgerligheten är det inte bara från dom röda leden som kroken kommer. Även dom egna leden börjar mullra kring saker som oppositionen under lång tid har pekat på.

Nyhet nummer 1: 2 av 3 arbetslösa får idag ingen a-kassa. Systemets totala sammanbrott är om inte fullständigt så i alla fall nära nog. Det mest oroväckande med denna nyhet är att alliansen inte ens ligger i startgroparna för att införa en obligatorisk a-kassa istället. Tycka vad man vill om den saken men om man medvetet river ett system bör man ha ett ersättningsalternativ redo i pipeline. Det har inte borgerligheten.

Nyhet nummer 2: Ulf Kristerssons pudel. Ett havererat sjukförsäkringssystem, där svårt cancersjuka tvingas jobba, har försvarats med näbbar och klor av borgerligheten. Husmark-Pehrsson blev den första ministern att falla för trycket och Kristersson är bra nära han med att stryka med. Det börjar bli uppenbart att det inte är ministrarna i sig det är fel på utan politiken.

Nyhet nummer 3: Carl Bildt är en USA-informatör enligt Wikileaks. I sig kanske inte en nyhet som förvånar någon men det är besvärande för Fredrik Reinfeldt att det inte går många dagar utan att hans utrikesminister är inblandad i nya skriverier som har att göra med allt annat än svensk utrikespolitik. Carl Bildt-show rullar oförtrutet på och skymmer sikten för all trovärdig utrikespolitik.

Nyhet nummer 4: Svensk vapenexport till diktaturer ökar. Regeringen segar med lagstiftningen som man kommit överens med Socialdemokraterna om. Att ta fram ett lagförslag på nio månader skulle, om regeringen velat ta ansvar i frågan, inte ha varit något större problem. Särskilt i skenet av hur snabbt ovanstående reformer genomdrivits.

Nyhet nummer 5: Är väl egentligen ingen nyhet men borgerliga debattörer börjar nu kritisera regeringen öppet för dess passivitet och för dess misslyckanden. Reinfeldt har t ex varnat för visioner vilket inte uppskattas av borgerliga ledarsidor. Att dom egna stödtrupperna nu börjar ta sin hand ifrån regeringen måste ses som högst oroväckande. Det skulle visserligen också kunna vara ett försök att sänka förväntningarna på regeringen inför 2014. Detta för att regeringen, när den väl lägger något förslag av lite mer genomgripande karaktär ska framstå som handlingskraftig och ansvarsfull. Dock vore detta en mycket riskabel strategi men vi måste komma ihåg att aldrig underskatta borgarnas PR-maskineri.

*****

Bloggat: Claes, Peter J, Heléne (med en väldig massa inlägg!)

Läs mer på Socialdemokraterna 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar