fredag 24 februari 2012

En svårsmält fråga som måste lösas

I princip alla skriver om opinionsmätningar idag och tolkandet är i full gång. Det är, i likhet med förra gången en mätning kom, en salig blandning av tyckande. Många höjer ett varningens finger och att bara vara glad duger inte riktigt. Det lustiga i kråksången är att det är ungefär samma råd i med- och motgång som ges. Fortsätt jobba med organisationen, stärk den interna demokratin, lyssna på medlemmarna, jobba fram ett partiprogram m.m. En sak som det dock är märkligt tyst om, och som kommer att bli en snackis, är ju själva processen för partiledarvalet.

När Löfven valdes gick det fort. Det gick till och med mycket fort. Förankringsprocessen gick uppifrån och ner från VU och ut i arbetarkommunerna. Vilka som egentligen fick tycka till, så att det de facto betydde något, vet inte jag. Men någon öppen process kan man definitivt inte tala om. Jag skrev lite buttert några dagar i samband med diskussionen om Löfven att jag tyckte processen blev fel. Jag tyckte att man kunde tagit någon form av remissrunda ut till S-föreningarna och arbetarkommunerna. Det hade inte behövt ta mer än en vecka eller så. Man skulle också kunnat ha gjort en omröstning eller dylikt via Sosserian. Men nu blev det som det blev och alla var plötsligt överens om att stundens allvar krävde en snabb gång och eftersom Löfven togs emot med så öppna armar så dog snacket om partiledarvalsprocessen ut väldigt fort.

Saken är den att om ett år ungefär ska vi välja partiledare igen. Hur det ska gå till och hur processen ska läggas upp måste presenteras illa kvickt. Att någon annan än Löfven skulle bli vald, förutsatt att inte Löfven gör bort sig rejält, är ju i princip osannolikt. Därför kan man också fråga sig vem som skulle få för sig att utmana Löfven? Om Löfven gör ett bra jobb vore det korkat att ställa upp som motkandidat bara för att få storstryk i en omröstning. Om det skulle skaka under Löfvens fötter skulle det kunna ses som illojalt att någon ställer upp och skapar "splittring".

Så partiledningen bör sätta ner foten fort i denna fråga. Hur ska processen gå till inför kongressen 2013? Den frågan måste få ett svar och det fort. Ju längre tiden går desto mer riskerar frågan att skapa problem. Samtidigt ska det bli intressant att se vilka som kommer att driva ett processkrav där kandidater åker land och rike runt för att presentera sin politik och ge medlemmarna mer än ett alternativ.

*****

Bloggat: Martin, Peter A, Johan, Roger, Kristian, Rasmus och sen har Mahamed bloggat om något helt annat 

Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Ola. Alla distriktsstyrelser var inblandade i processen att ta fram Löfven. När valberedningen hade bestämt sig för Juholt så var det inte samma breda förankring

  Då hade man tiden på sig och lyckades inte förankra förslaget ordentligt.

  Nu hade man ont om tid och lyckades förankra så bra det gick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade räckt med en vecka med remiss eller dylikt. Man gjorde en annan bedömning i VU och PS. Det får man ha respekt för men att det var det bästa sättet är jag inte så säker på.

   Radera
  2. Jag vet att samtliga distriktsstyrelser var sammankallade inför tillsättning av Stefan. Alla distrikt sa ja. Det är rätt mycket folk.

   Inför förslaget om HJ till ordf. så fick distriktsordföringarna ta ställning ensamma på ytterst kort tid. Det gavs inte tid att prata med distriktsstyrelserna. Sen valdes han på kongressen.

   Missförstå mig rätt. Jag tycker bra om HJ men han fick inte en chans pga den odemokratiska processen.

   Det bästa vi kan göra nu är att motionera om stadgeförändring så att vi i framtiden får en mer demokratisk process.

   Radera
  3. Det är en version av händelseförloppet som jag inte har hört förr. Men hur som helst är vi överens om att frågan om valet inför 2013 kvarstår. Hur ska det gå till? Och vem kommer utmana Stefan?

   Radera