lördag 18 februari 2012

En styrka att vi gjorde fel

Gårdagens förslag från S angående vinster i välfärden har renderat en hel del reaktioner. Från högerhåll kommer en förväntad reaktion. Från socialdemokrater runt om i landet kommer det överlag positiva omdömen. En som inte är nöjd är däremot Bengt Silfverstrand. Bengt menar att förslaget inte räcker och som jag skrev igår delar jag uppfattningen om att detta inte är ändhållplatsen på något sätt. Detta ger även Jytte Guteland uttryck för. Men det är, som dom flesta ger uttryck för, ett steg i rätt riktning. Rom byggdes inte på en dag och att förbjuda vinster i välfärden är en process som kommer att ta tid. Dock tror jag att tiden är på vår sida i frågan om en vinstfri välfärd.

Dessutom arbetar vi som förespråkar detta i stark motvind eftersom vi har ett kongressbeslut som inte medger ett sådant förbud. Carin Jämtin, flankerad av Anneli Hulthén och Ilmar Reepalu, har gjort det bästa av en dålig situation helt enkelt.

Vad som är viktigt att komma ihåg är dock att förslaget endast gäller upphandlad vård och omsorg. Skolorna inkluderas inte i detta förslag eftersom det råder etableringsfrihet och verksamheterna inte upphandlas. I princip vem som helst kan starta friskola när som helst och några större krav på dessa ställs inte. Att, som Jämtin säger, hitta lösningar som garanterar att hela eller delar av eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheterna, kommer förmodligen inte att räcka. Vinstincitamentet är det som skapar vinstrelaterade problem och därför måste detta incitament tas bort. Att en verksamhet går med överskott är inte fel, det gör många kommunala verksamheter, men en kommunal verksamhet får inte behålla sitt överskott hur som helst. Detta återgår till kommunens kassa och kan sedan, vid behov, skjutas till där det behövs.

Det finns således mycket kvar att göra och nästa mål måste vara att ta ett kongressbeslut 2013 som tar sin utgångspunkt i att successivt förbjuda vinster i välfärden. Socialdemokratin har som bland annat Lars Stjernkvist påpekat fått sin historiska styrka ifrån pragmatismen. Vi har provat lösningar på problem i verkligheten och därefter har vi skapat teori. Vår praktiska erfarenhet i frågan om vinster i välfärden pekar tydligt på att dessa inte är önskvärda. Det är alltså en stor styrka att vi faktiskt har testat vinsterna och sett dess konsekvenser. Men det är en ännu större styrka att kunna erkänna att vi hade fel och att vi nu vill rätta till dessa felaktigheter.

*****

Media: E24 om den raderade medelklassen i USA och om att Swedbank skäller på eljuntan (snacka om att kasta sten i glashus och en lysande rubriksättning. "Eljuntan" måste vara veckans ord.)


Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Vad skönt! Behövde jag inte skriva ett blogginlägg. Du gjorde det Ola och jag håller med dig fullständigt

    SvaraRadera
  2. Tack Britta! Bra du tog det som en lättnad att jag skrev vad du tänkte och inte som att jag snodde ditt (presumtiva) inlägg! Haha :)

    SvaraRadera