måndag 13 februari 2012

Det finns ett regeringsalternativ

Idag kommer nya siffror som pekar uppåt för oppositionen. S och V går framåt samtidigt som MP håller ställningarna. Detta är mycket glädjande och att S nu går framåt flera mätningar i rad kan bara tas som intäkt för att S är ett trovärdigt alternativ när partiet pratar politik och inte person. Att MP ligger still och att både S och V går framåt visar att det är borgarnas tidigare väljare som kommer över blockgränsen till oppositionen. Den borgerliga kannabalismen fortsätter också och när KD kommer över spärren åker Centern under den. Annie Lööf borde vara tämligen oroad över situationen.

Men allt kan ju inte vara lugnt i båten. Någon smolk i bägaren måste där vara och det skulle väl i så fall vara frågan om "regeringsalternativet". Borgarna försöker, med medias glada tillrop, göra en grej av att det inte finns ett "samlat" regeringsalternativ i oppositionen och där har dom helt rätt. Men är då detta ett problem? Möjligt, men samtidigt har Sverige styrts av minoritetsregeringar mest hela tiden och ett regeringsalternativ finns. Om än inte samlat i en koalition. Det är dessutom ett undantag i svensk politisk historia att en majoritetsregering suttit vid makten. För socialdemokratin är detta inget problem. Vi är inte låsta av blockpolitikens bojor utan måste pragmatiskt se på varje enskild fråga och finna lämpliga allianser för att söka goda lösningar.

Det som är glädjande i detta är att när jag pratar med människor utanför politiken så säger nästan alla att det är så dom vill se politiken. Man är inte intresserad av pajkastning och trätande. Breda lösningar som gynnar medborgarna, företagen och landet i stort är vad folk vill se. Det politiska tjabbet är något som företrädesvis vi politiska nördar gillar. Det tala starkt för en pragmatisk socialdemokrati som kan samarbeta mycket brett.
I detta sammanhang kommer Stefan Löfven vara en stor tillgång för både partiet och för Sverige.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Bättre att oppositionen går fram var och en för sig, alternativen blir tydligare. När det är dags ta över regeringsmakten får valresultatet ge tyngd åt sammansättningen, om ett eller flera partier skall ingå.

    Allians-alternativet med ett starkt parti som äter upp satelit-partierna ser inte jag som en gynnsam utveckling av demokratin.

    SvaraRadera