söndag 5 februari 2012

Den syriska frågan är skamlig

Ryssland och Kina blockerar FN i frågan om Syrien. Två länder som bevakar sina egna intressen i regionen och som är rädda för att för långtgående åtgärder mot Syrien ska öppna dammluckorna för kritik mot deras egna förehavanden. Situationen är på många sätt helt bisarr. En regelrätt diktatur och ett land med minst sagt ifrågasatt demokrati tillåts stå i vägen för stora delar av resten av världen som inser det sjuka i Assad-regimens krig mot sin egen befolkning.

FN:s säkerhetsråd är förlegat. Att länder har veto mot fördömande av mord är fel. Det blir smärtsamt tydligt gång efter annan. Att man driver en linje som inte medger militär intervention förrän t ex regelrätta folkmord begås kan jag förstå. Men jag vägrar acceptera en linje som bara går ut på att skydda sina egna ekonomiska intressen på bekostnad av folks lidande. Fast vem ska fördöma Ryssland och Kina?

Att Kina är en diktatur är ju tydligen helt ok så länge dom tillåter tillräckligt mycket kapitalism och handel. Att Ryssland fuskar med sina val och åsiktsregistrerar sin befolkning är också helt ok av samma skäl. Det är skandal. Men billiga gympaskor måste vi ju ha.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar