fredag 10 februari 2012

Borgarkorvens ändar hänger inte ihop

Att regeringen gillar att bedriva opposition på sig själv vet vi sedan länge. Ta bara frågor som transsexuellas rätt att slippa tvångssterilisering eller sjukförsäkringen så förstår ni vad jag menar. Att detta beror på att Moderaterna gör lite som dom vill och på att småpartierna har ett profileringsbehov är väl ganska självklart. Men det kan också bero på att regeringens politik inte hänger samman. Om det beror på okunskap eller på att regeringen inte kommunicerar sin politik internt vet jag inte. Ett tydligt exempel på att någon inte har tänkt till är Reinfeldts pensionssystem ihop med Folkpartiets skolpolitik.

Idag kommer Jan Björklund (FP) med förslag om att skoltrötta elever på yrkesprogrammen ska kunna skippa teoretiska ämnen helt och gå genom sin utbildning fortare. Detta på linjer som redan innan inte ger behörighet till högre studier. Yrkesutbildningarna utbildar folk som går rakt in i traditionella arbetarklassjobb. Om dom då inte går rakt ut i arbetslöshet som Mikael Damberg (S) menar är fallet.

Dessa grupper är alltså dom som blir mest utslitna rent fysiskt på arbetsmarknaden och i många fall även psykiskt. Stressen inom t ex äldrevården är välkänd. När man då ser detta i ljuset av Fredrik Reinfeldts förslag om omställningar efter 54 år och pensionsålder på 75 år så börjar man ju fundera. Hur ska dessa individer som väljer en lättare väg, med sämre förutsättningar att nå högre utbildninar, när dom är 16 år gamla kunna ställas om till kvalificerade teoretiska jobb vid 55 års ålder? Inte nog med att dom valt att ta till sig mindre kunskap i unga år när kunskapen ofta är lättare att tillgodogöra sig. Dom har förmodligen också värkande leder och stressade själar att förhålla sig till och ingen ska intala mig att besvär som smärta och värk inte påverkar inlärningsförmågan.

Bara genom en så enkelt manöver som att titta på två förslag från den borgerliga regeringen under en och samma vecka kan man alltså se att deras politiska pussel inte hänger samman. I ena änden av borgarkorven gör man en sak som inte hänger samman överhuvudtaget med den andra änden. Konsekvenserna för såväl samhället som för dess individer kommer att bli förödande om inget görs.

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar