I det perspektivet blir det faktum att volontärerna inom äldrevården ökar väldigt intressanta. Dessa har skjutit i höjden under alliansregeringen och det bevisar att det uppenbarligen finns stora behov inom äldrevården av fler anställda. Socialdemokraterna och Kommunal har drivit detta stenhårt i kommunerna men med skenande kostnader för såväl försörjningsstöd som medfinansiering av infrastruktur så finns det inte så mycket pengar att anställa folk för. Dyra upphandlingar och entreprenader har inte precis gjort saken bättre för den delen heller.
Arbetslösheten måste ses som vår tids största utmaning. Utan ett hållbart och inkluderande arbetsliv med schyssta löner och villkor så kommer vårt samhälle aldrig klara av utmaningarna på andra områden. Vi måste ta tillvara på alla människors fulla potential om vi ska kunna uppfylla drömmen om ett gott samhälle. För att lyckas krävs det att många bitar faller på plats. Det handlar om en aktiv näringspolitik, det handlar om investeringar i infrastruktur, det handlar om satsningar på utbildning och det handlar om ett väl fungerande omställningssystem som klarar stora strukturomvandlingar utan att människor kommer i kläm eller att näringslivet förlorar viktig kompetens. Då räcker det inte med jobbskatteavdrag, tjänsteavdrag och sänkningar av enskilda momssatser. Frågan är om regeringen mäktar med att ta detta till sig innan valet 2014 eller innan det är för sent för Sverige.
*****
Läs mer på Socialdemokraterna
Riksbanken anser att det behövs drygt 6 procents arbetslöshet för att hålla nere löneökningar och därmed inflation. Denna politk är (m) och (s) överens om. Därför har vi haft massarbetslöshet i tjugo år. Att vi nhar en penningpolitik som kräver massarbetslöshet för att fungera är barbariskt. Det måste komma något nytt. V är det ända parti som ifrågasätter denna politik.
SvaraRaderaDelar inte denna analys. Göran Persson hade nere arbetslösheten på 4 % utan någon extrem inflation så det stämmer ju inte. Sen delar jag uppfattningen om att inte penningpolitiken ska vara överordnad arbetsmarknadspolitiken. Den uppfattningen delar även S som nu vill föra in sysselsättningspolitiska mål i statsbudgeten. Några sådana konstruktiva förslag från V har vi inte sett röken av.
RaderaArbetslösheten var aldrig nere i 4 procent. Man har ändrat hur man beräknar arbetslösheten sedan dess. Då räknades en som var i en arbetsmarknadsutbildning som icke arbetslös nu räknas den som arbetslös. Även då var jämviktsarbetslösheten drygt 6 procent. Tyvärr har inte s en politik som sätter låg arbetslöshet före en strikt penningpolitik. Det svåra är att få en lönebildning som klarar låg arbetslöshet (4 %) utan att ge för höga löneökningar. Gar int sett några förslag hur vi ska få en sån lönebildning.
RaderaArbetslösheten var nere på 4 % enligt dom definitioner som var vedertagna vid den tidpunkten. Att sen borgerliga och V-debattörer vill få det till annat är bara en släng av "dålig förlorar"-syndrom.
RaderaDu hävdar att det inte finns en sådan politik, jag hävdar motsatsen och har bland annat refererat till ett tydligt mål som S har med sin politik. S aktiva näringspolitik, satsningar på investeringar samt trygga omställningssystem är ytterligare politiska medel för att nå en god löneutveckling.
Efter dagens sätt att mäta var aldrig arbetslösheten under 5,6 procent säsongsrensat. Vi har haft hög arbetslöshet i tjugo år. Problemet är att riksbanken anser att jämviktsarbetslösheten ligger på ca 6,3 procent. Ungefär på den nivån har jämvikten legat dom senaste tjugo åren. Det betyder att riksbanken kommer att höja räntan så fort arbetslösheten sjunker under denna nivå och på så sätt höja arbetslösheten till jämviktsnivån. Aktiv näringspolitik och satningar på investeringar påverkar inte jämviktsarbetslösheten. Lönebildningen klarar inte en arbetslöshet under 6,3 procent enligt riksbanken. Hur man åtgärdar detta har inte S något förslag om.
RaderaDå har vi det sysselsättningspolitiska målet och omställningspolitiken kvar OM du nu har rätt att inte investeringarna och näringspolitiken skulle påverka jämviktsarbetslösheten. Så helt sonika, S HAR förslag.
RaderaSen är jag inte så kategorisk i min analys som du när det gäller frågan om arbetslösheten. Att säga "det går inte" är inget för en sosse. Så kanske V resonerar men teoretisk dogmatism i form av ekonomiska modeller är inget jag tror på.
Det går att sänka jämvikten. Men det kan vara svårt att vinna val om man försöker hålla nere löner. För drygt 10 år sedan hade S en proposition prop. 1999/2000:32 "lönebildning för full sysselsättning" där man har förslag hur man ska hålla nere löneökningar när arbetslöshten är låg och därmed sänka jämviktsarbetslösheten.
RaderaFördelen är att det är 2012 nu så vi får väl se var det hela landar. Jag är övertygad om att Magdalena Andersson och Co har betydligt bättre koll på ekonomin än såväl borgare som vänstern. Men tiden får utvisa vem som får rätt.
Radera