tisdag 14 februari 2012

Är det Moderaternas officiella hållning att arbetslösa slarvar med hygienen?

Det finns tokstollar i alla partier. För det mesta är det personer som med mer eller mindre intensiv rättshaverism hävdar någon princip till vägs ände. Ofta är dom ganska vältaliga och ständigt närvarande på alla möten. Dom dyker upp, anför samma teser om och om igen och lyssnar aldrig på ett enda motargument. Ibland handlar det om enskilda sakfrågor, ibland är det hela systemet som är fel. Man känner i regel igen dom ganska snabbt och för det mesta kan man le lite stilla i sitt inre för man vet att deras inflytande är begränsat och att mera sansat folk sällan lyssnar på dom.

En sådan person är Hanif Bali (M). Han dyker upp titt som tätt med helt verklighetsfrämmande utspel om allt mellan himmel och jord. Är det inte rasism och motioner så är det om arbetslösa. Idag anklagar han arbetslösa för att slarva med såväl tider som hygien. Det vore i sig inget problem att en moderat har massa konstiga och världsfrånvända åsikter om massa saker om det inte vore för en sak. Hanif Bali sitter, till skillnad från i princip alla andra partistollar, i riksdagen för sitt parti.

Hanif Bali är alltså en av Solnamoderaterna utsedd representant som sitter i Sveriges högsta beslutande folkvalda församling där han dessutom utgör underlag för regeringen. Hans åsikter är alltså, hur verklighetsfrämmande och osakliga dom än är, inte helt irrelevanta. Dom accepteras dessutom helt uppenbart av hans parti med tanke på att hans uttalanden i princip aldrig renderar i någon form av rättelse eller korrigering från högre ort. Åsikterna är alltså, i ett vidare perspektiv, att betrakta som den moderata riksdagsgruppens åsikter och inget annat. Denna slutsats kan man dra sig till om man har läst Anne-Marie Pålssons bok "Knapptryckarkompaniet". Moderata riksdagsledamöter gör inte personliga utspel hur som helst om dom inte är sanktionerade från högsta ort.

Den rimliga följdfrågan blir då helt logiskt; anser även Hanif Balis partiledare Fredrik Reinfeldt att det är vanligt förekommande att arbetslösa slarvar med hygienen?

Jag vill tillägga att jag själv under perioder har varit arbetslös och har då aldrig haft några problem med att kliva in i duschen och sköta min hygien på samma sätt som när jag haft ett arbete. Faktum är att jag duschade mer när jag var arbetslös för då hade jag helt enkelt så tråkigt att jag tränade mest hela tiden och dessutom fick man 20 minuter att gå lite fortare på morgonen genom att ta sig en lång dusch. Samma tankemönster gäller och har gällt för många av dom jag känner som har varit eller är arbetslösa. Man kan ju undra om Hanif Bali utgår ifrån sina egna erfarenheter av att ha varit arbetslös när han talar om personlig hygien för var han annars fått sina åsikter ifrån kan man ju undra.

Edit: Noterar att Bali strax efter 19.00 gör en pudel i kommentatorsfältet tvid sin artikel. Han skriver: "Jag menar självklart inte på något sätt att arbetslösa aldrig duschar, jag syftade mest på rutiner. Ber om ursäkt om någon feltolkat och tagit illa vid." Frågan återstår dock om detta är den moderata riksdagsgruppens officiella hållning.

*****

Bloggat: Martin funderar kring socialdemokratin

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar