fredag 6 januari 2012

S får passa sig

Så blev då Jonas Sjöstedt vald till partiledare för Vänsterpartiet. Att så skulle ske var inte speciellt oväntat. Rossana Dinamarca var, efter gårdagens beslut om en partiledare, aldrig något riktigt hot mot Sjöstedt. För Vänsterpartiet har säkerligen processen varit bra. Att man kan visa upp ett antal relativt starka namn som inte bråkar som utsvultna hundar om ett köttben internt är givetvis en styrka. Det finns mycket för S att ta efter i den process som V, och även MP, har uppvisat. Sen betyder inte det att jag är emot valberedningssystemet men jag tror att öppenheten bland dom som kandiderar till partiledarposten måste bli större.

Vad finns det då att säga om Jonas Sjöstedt? En hel del såklart men det mesta är väl redan sagt. Genom Sjöstedt får V en partiledare som för V:s bästa kan tvätta bort kommuniststämplen en gång för alla. Ett mer modernt vänsterparti kan då skapas och ett sådant parti kommer onekligen, som t ex Jan Andersson påpekat, kunna ta röster från S. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda något negativt för S. Tvärtom kan det göra att S måste skärpa sig och spetsa sin politik. Om inte S blir tydligare, när det finns ett seriöst vänsterparti som även medelklassen kan se som ett alternativ, så kommer S gräva en grav som är mångdubbelt djupare än den nuvarande för sig själv.

Frågan är vad som kommer hända i media om Sjöstedt börjar bli framgångsrik. Att V blir ett parti runt tio procent igen är säkert inte helt orimligt under Sjöstedts ledning förutsatt att han kan få arbeta ostört. Men är SvD, DN, Aftonbladet och Expressen intresserade av att se ett sådant alternativ i svensk politik?

Hur som helst tror jag personligen, i likhet med Jan Andersson, att svensk politik kan må bra av ett starkt Vänsterparti. Jag är övertygad om att det skapar ett bättre underlag för en valseger 2014. Men S får passa sig. Den saken är säker.

Bloggat: Martin grattar Småkronorna och pratar privatiseringar, Nina sågar Anders Borg, Högberg skriver också om Sjöstedt, så också Peter Andersson, Ronny Ohlander bloggar lite vilket alltid uppskattas, Roger kämpar föredömligt på om jobben

Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Jag tycker det är spännande att Sjöstedt öppet utmanar MP....

  SvaraRadera
 2. Ja det är skoj. Vi får se hur MP-duon Romson och Fridolin tacklar det!

  SvaraRadera
 3. Varför ska de tackla det? Vem vill sitta i en regering tillsammans med Håkan Juholt som statsminister?

  T.o.m Mp inser väl att de inte kan ställa upp på en statsministerkandidat som mindre än 20% (16 senast) av väljarna har förtroende för. Det vore politiskt självmord.

  Mp låter V förlora väljare i samma takt som de stöder Juholt.

  SvaraRadera
 4. Det är val 2014. Vi får se vem som bildar regering måndagen efter den tredje söndagen det året.

  SvaraRadera