lördag 28 januari 2012

"Retorik i tiden" av Göran Hägg

Jag läste ut Göran Häggs bok "Retorik i tiden" häromdagen och i sedvanlig ordning får jag väl ge ett omdöme. Boken är bra på många sätt. Dels ger Hägg hela tiden historiska referenser som gör att man lär sig en hel del utöver det rent retoriska, dels är han väldigt pedagogisk vilket gör det väldigt lätt att följa med. Hägg går från den antika retoriken i Athen till dagens stora talare som Barack Obama.

Några guldkorn finns med. Bland annat kungens tal vid tsunamiceremonin. Det är lustigt hur bristen på retorik kan vara en retorik det också som Katrine Kielos påpekade med anledning av valet av Stefan Löfven till ny ordförande i S.

Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om Häggs bok. Gillar du historia, retorik och har lite tid över så är det en matnyttig bok som är väldigt lättsmält. Hägg, som väl är mest känd som TV-tyckare i Gomorron Sveriges soffa, gör små kommentarer som man som politiskt aktiv ibland kan ha synpunkter på men Häggs kvalitér kommer mer till sin rätt i skrift än i TV tycker jag.

*****


Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar