fredag 27 januari 2012

Reflektioner kring Stefan Löfven

Mamma Iris var läckan som skapade viss irritation igår. Och är det nu någon läcka man ska acceptera så är det väl den. Att en mor blir stolt över sin son när han väljs till partiordförande är ju helt självklart. Eller ja, om nu inte mamman heter Blondinbella eller något dylikt.

Stefan Löfven kan bli ett riktigt bra val. Hans starka profilering mot jobben och hans fackliga bakgrund är stora plus i kanten. Hans lågmäldhet har fram tills idag spelat både hans förbund IF Metall och honom själv väl. Han anses som stabil, trygg och ärlig. Veronica Palm påstår dessutom att han är "vit som snö" vilket ska tolkas som att han har erkänt alla sina synder för VU. För man kan väl inte både ha "skit under naglarna" och vara "vit som snö"?

Löfvens belastning är väl dels hans kärnkraftsvurm, dels hans EU-vurm, dels hans nej till jämställdhetspotten i årets avtalsrörelse och det faktum att han aldrig haft några framträdande politiska uppdrag. För kärnkraften är jag inte orolig. Hållbar utveckling är en av socialdemokratins starkaste grenar och jag är tämligen övertygad om att Löfven inser att han som partiledare måste ta denna utveckling på allvar. EU-frågan tror jag inte heller är ett problem. Framförallt nu eftersom Waidelich har gjort förarbetet och svängt om europakten när han fick chansen. Om den saken skulle jag kunna skriva spaltmeter men inte idag...

Jag tror därutöver inte att jämställdhetspottsfrågan är ett så stort problem. Löfven företrädde en aktör med medlemmarnas krav i en förhandling. Nu ska han inte företräda det intresset längre utan se till hela socialdemokratins krav och kan han företräda dom med samma pondus är det ju bara en styrka.

Sammantaget tror jag att Löfven kommer att vinna många poäng på jobben och jag tror att hans förståelse för en organisations krav och behov är så stor att han med enkelhet kommer att tillgodogör sig rörelsens önskemål. Tydlighet och ärlighet kommer att vara till Löfvens fördel och det kommer att ena partiet när man vet att dom beslut som är tagna är dom som följs.

*****

Media: Hör och häpna SvD och DN låter nästan positiva. Är det skäl för oro eller är det bra?

Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Han har ingen utstrålning och kommer inte att locka medelklassväljarna i Stockholms län vilket är ett måste om man skall vinna val. För mig är han en garant för att S kommer vara ett stabilt 25 % parti.

  SvaraRadera
 2. Släpp det där med "locka" medelklassväljare. Det gör ni inte så länge ni sammarbetar med de två kommunistpartierna. Öppnar ni upp för sammarbete med SD och andra (utmanar M som koalitionspartner) så kan det bli lite spännande.

  Han kärnkraftsvänlighet är en styrka inte en svaghet, det räcker med två flumpartier på vänsterkanten, passa på att bli det nyktra "vänsteralternativet".

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD lockar definitivt inte medelklassväljarna och skulle S ens tänka tanken att samarbeta med SD så skulle partiet snabbt försvinna in i historiens skamvrå.

   Radera
 3. Det som är spännande med Stefan Löfven är att han kommer från verkligheten snarare än "politik är att vilja"-flummet som länge präglat (s). Insikt tillsammans med sociala värderingar kan åter bli en bra mix, precis som det var fram till slutet på 60-talet.

  Jag har för mig att Metallarbetarna är den LO-grupp som i störst utsträckning röstat borgerligt. Löfven kan vara rätt person att vinna tillbaka den gruppen.

  Det som talar emot är att han glatt viker sig på punkt efter punkt enligt din önskelista. Då blir han ett lätt byte för motståndarna eftersom han uppenbarligen tycker något annat egentligen.

  SvaraRadera