torsdag 12 januari 2012

Person, person och person! Håkan Juholt!

Det här inlägget är ett litet test. Ett test på er läsare. Det jag testar är huruvida en rubrik om person drar väsentligt mer läsare än en rubrik om sakpolitiska förslag. Testet gör jag endast för mig själv och är inget som jag, om det inte skulle nå väldigt märkliga reslutat, avser följa upp med någon statistisk analys eller dylikt. Det är helt enkelt en kul grej.

Bakgrunden är att jag på kort tid har skrivit några inlägg med förslag på konkret politik. För att ta två exempel så skrev jag ett inlägg om att man skulle kunna skrota momsen och igår ett inlägg om en företagarvänlig socialdemokratisk politik. Det första inlägget blev läst av ett 100-tal läsare och två personer gav kommentarer. Ingen av dessa två personer är vad jag vet aktiva socialdemokrater men är ändå intresserade av att diskutera den socialdemokratiska politiken helt uppenbart. Det andra inlägget lästes av under 100 personer och några kommentarer har jag inte sett röken av. Och då ska man hålla i minnet att det inte bara är EN bloggare i den socialdemokratiska bloggosfären som skrivit om att "sakfrågorna måste fram" och "idédebatten är så viktig".

Mot dessa inlägg ställer jag dom inlägg som jag skrivit om t ex Håkan Juholt. Dom läses i regel av över 300 personer och en del når upp till en bra bit över 400 personer. Visserligen kommenteras det inte så flitigt där heller men läsartalen talar ju sitt tydliga språk. Väldigt många är alltså betydligt mer intresserade av att läsa eventuell (för man vet ju inte vad som står i inlägget) kritik eller skvaller mot en person än att ta del av en idépolitisk debatt.

(Ett lysande undantag här är ju Stig-Björn Ljunggren som ger sig på väldigt många förslag som folk kommer med och sågar dom vid fotknölarna. Säga vad man vill om det men att ta debatten till en ny konstruktiv nivå gör det knappast. Däremot blir det i alla fall debatt en stund och det är ju bra tycker jag.)

Jag är väl egentligen inte förvånad över att det är som det är. Det är så vi människor funkar och det är alltid mycket lättare att i affekt skrika om olika falanger och personers brister och fel än att diskutera huruvida vi ska göra om skattesystemet till ett mer koherent och sammanhängande system än vad fallet är idag. Ett uppenbart och helt lysande exempel på detta är ju Niklas Svenssons skräpjournalistik som på ett, för NS, pinsamt sätt nu har blivit kraftigt uppmärksammad.

Media: Folket om NS

Bloggat: Martin och Peter om Niklas Svenssons pinsamma blockande på Twitter. Ps. Det är liksom bara att skaffa ett nytt, anonymt, konto och börja följa honom igen. Hur svårt är det liksom? Smart där Niklas, smart! Fast tar man efter Sofia Arkelsten, som blockade Peter Johansson aka Röda Berget, så får man ju ta att det inte blir så bra.

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar