tisdag 31 januari 2012

Nästa föredetting till rakning

Raden av fd S-politiker som tycker till i diverse medier fylls idag på av Margareta Winberg. Hon klagar på jämställdhetsfrågorna och tycker att partiet är helt vilse på den punkten. Hon kan bland annat inte säga vem som är partiets jämställdhetspolitiska talesperson. Det kan inte jag heller och jag hittar det inte på partiets hemsida efter ca fem minuters allmänt letande. Är detta ett problem? Jag tycker inte det. För det viktiga är att vi i partiet har en klar och tydlig jämställdhetspolitik och den är desto lättare att hitta. Att påstå att inte S har någon politik på området är helt enkelt fel.

Dessutom skulle jag rekommendera Winberg att skaffa Facebook och bli vän med Lena Sommestad. Sommestad som är ordförande för S-kvinnor har bara dom senaste dagarna haft stora artiklar ute om jämställdhetsfrågor och hon spänner ifrån europakten till arbetslivet och hemmet. Sommestad driver jämställdhetsfrågorna med bravur och om man jämför med hur det var t ex när Nalin Pekgul var ordförande för S-kvinnor så tycker i alla fall jag att jämställdhetsfrågan har kommit upp på agendan på ett mycket bättre sätt nu. Dessutom har retoriken och argumenten spetsats till. Något som jag tror till stor del är Sommestads förtjänst.

Det är alltså som vanligt när föredettingar uttalar sig om partiet. Man är dåligt insatt och man tycker till genom premisser som var rådande för 15 år sedan. Dessutom är det märkligt att Winberg, i samma andetag som hon anklagar oss aktiva i partiet för att ha ideologisk röra, drar upp ett socialdemokratiskt misslyckande av gigantiska mått som hon själv i allra högsta grad varit inblandad i. Att påstå att avregleringen av friskolorna, sjuk- och äldrevården med mera var ideologiskt riktigt och klokt är väl knappast att vara ideologiskt stringent för en socialdemokrat? Fast det är lätt att sitta i efterhand och ha synpunkter. Något som kanske både jag och Winberg borde tänka på...

*****

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Vad jag inte kan förstå är varför lågavlönade kvinnor (och män) i mandsdominerat fackförbund med hyfsade medellöner ska avstå löneutrymme till högavlönade kvinnor inom ett helt annat verksamhetsområde, för att majoriteten av anställda inom detsamma består av lågavlönade kvinnor.

  Det är väl ändå tur att vi har kvinnlig tronföljd. När Victoria efterträder sin far kommer varje kvinna att kunna känna sig som en regerande drottning! Jämlikhet á la veckopressen!

  Är det inte dags att sluta spela ut män och kvinnor mot varandra, och ta itu med klassorättvisorna i stället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudproblemet är, precis som du säger, klassklyftorna. Men jämställdhetsdebatten måste föras parallellt med detta eftersom vi ser strukturella skillnader mellan män och kvinnor som aldrig kan accepteras i ett jämlikt och jämställt samhälle.

   Radera