måndag 30 januari 2012

Lönerna faller långt under "Äpplet"

Steve Jobs målas allt som oftast upp som någon slags superhjälte. Speciellt efter sin död förra året blev han snabbt helgonförklarad för sin delaktighet i teknikundret Apples framgångssaga. Och visst har han lyckats bra med att göra Apple till ett av världens mest framgångsrika företag. Men som alltid har myntet en baksida och precis som att H&M och IKEA har stora fläckar på sina lysande framgångssolar så har även Apple det.

Steve Jobs pekas nu ut som hjärnan bakom en lönedumpningsöverenskommelse som slutits mellan några av mediavärldens verkliga giganter. Uppgörelsen har gått ut på att sätta personalkonkurrensen ur spel. Man har helt enkelt inte rekryterat från varandra vilket har gjort att lönekraven har hållits nere. Lönedumpning genom att sätta människors frihet ur spel helt enkelt.

Den här typen av åtgärder pratar ofta dom stora företagen tyst om. Det är inget man vill befläcka sina varumärken med. Det är också därför som processer mot företagen i regel slutar med en snabb och nedtystad förlikning. Bättre att snabbt erkänna skuld, betala en struntsumma och gå vidare än att få en öppen och transparent process där folk verkligen får se hur det går till. Sen är det bara att börja om på nästa kula och ta nästa smäll när den kommer. Folks löner och arbetsvillkor får inte stå i vägen ju. "Business as usual and the show must go on" med andra ord.

*****


Bloggat: Socialdemokraterna i Region Skåne och Roger 1 och 2

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Roligt att du känner ett fackligt ansvar för ingenjörer och designers också. ;)

    Förre Ericsson chefen Lars Ramqvist körde något liknande, då han lobbade för att staten skulle fördubbla civ.ing.utbildningarna. Min tolkning var att då skulle även Ericsson kunna anställa ingenjörer. Deras lönenivå var inte direkt marknadsledande om vi säger så.

    SvaraRadera