söndag 22 januari 2012

Jag tycker inte att partistyrelsen ska utse en partiledare

Efter gårdagens besked om att Håkan Juholt avgår som vår partiledare är det fullt naturligt att spekulationerna nu sätter igång på allvar. Vad kommer att hända? Carin Jämtin påtalade att situationen är helt unik för det socialdemokratiska partiet. Hon drog jämförelsen med 1986 och det tillstånd som partiet befann sig i efter mordet på Olof Palme. Den gången gick partistyrelsen in och tillsatte Ingvar Carlsson som partiledare.

Jag hoppas att så inte blir fallet denna gång. Det vore högst olyckligt om partistyrelsen nu går in och bestämmer vem som ska leda partiet fram till 2013 års kongress. Konsekvensen skulle nämligen med all säkerhet bli att vi medlemmar via ombuden på kongressen ställs inför fullbordat faktum att kongressvälja den av partistyrelsen tillsatta ordföranden. För det känns ju inte rimligt att det blir en "öppen" valprocess, där kandidater likt det som skedde i MP och V åker runt och för fram sin agenda, om vi har en som redan är partiledare och som inte aviserat att vederbörande endast tänker sitta fram till kongressen.

Så vad förordar jag då? Jag tycker Carin Jämtin ska leda oss fram till vi kan hålla kongress och att vi håller extrakongress i maj/juni 2012 där vi kan välja ny partiledare. Skillnaden mot förra gången bör vara att valberedningen arbetar lite mer öppet och att kandidaterna får större möjligheter att åka runt till arbetarkommunerna och presentera sin vision för partiet. Med ett sådant förfarande skulle allt arbete som startat under Juholt, med organisationsutredningen och programkommissionen, kunna fortsätta obehindrat. Carina Moberg får ta partiledardebatten och Tommy Waidelich får sköta vårmotionen.

Jag vill avsluta med ett rätt intressant citat av Carin Jämtin som om man är illmarig kan tolkas på rätt många olika mer eller mindre positiva sätt: "-De som varit osams måste pratas vid och träffas. Vi måste vara starka nog i vårt parti att gå vidare på det sättet."

*****

Bloggat: Monica, Annika, Bror

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. När jag hör de som spekulerar om en ny partiordförande så tänker jag på att man missar nåt viktigt. Personen måste gå hem i media. Det gör inte såna som Damberg men kanske Jämtin pga att hon är kvinna och redan allmänt känd.
    Och har en viss utstrålning jämfört med Damberg.

    SvaraRadera
  2. Det är väl bara så att stadgarna pekar ut partistyrelsen som beslutande i dessa frågor intill nästa kongress. Och dem kan vi ju inte ta oss till att ändra. Skall vi ha extrakongress så skall kallas till sådan 10 månader innan och dessförinnan ett förtroenderåd välja valberedning. Enda lösningen blir nog partistyrelsen om vi inte skall få sitta ledarlösa i något år framåt.
    Själv lutar jag åt att man borde i vart fall fråga Lena Sommestad som inte varit inblandad i detta råkurr desutom är kunnig, påläst och hederlig ut i fingerspetsarna. Dessutom har hon på agendan klimatpolitik och full sysselsättning något som borde intressera socialdemokrater.

    SvaraRadera