lördag 7 januari 2012

I Afghanistan och så även i Sverige

I Afghanistan har den svenska armén, via underleverantörer, haft anställda som har fått betala för att få sina jobb. Detta genom att avstå ett stort antal månadslöner. Överste Anders Löfberg rasar och är förbannad. Och det med all rätt. Arbetstagare ska ha schyssta villkor och ska ha rättmätigt betalt för det arbete man utför.

Problemet är bara att ungefär samma sak försiggår, med statlig subvention och godkännande, i Sverige. Fast här kallas inte spektaklet för fredsbevarande insats utan för arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Skattemedel används för att berika företag som väljer att ta in arbetskraft gratis och sedan utnyttja den för uppgifter som anses lämpliga. En peng i företagarens ficka, en lika stor peng i den arbetslöses ficka och skattekollektivet betalar kalaset. Men eftersom dom arbetslösa stoppas in i regelrätt mervärdesproduktion så blir det mer än en peng i företagarens ficka. Lönsamheten som uppstår tillfaller inte den arbetslöse genom lön utan går rakt ner i företagarens ficka. Detta har skapat big business och några riktiga anställningar har dom arbetslösa knappt sett röken av.

Så överste Löfbergs upprördhet är helt befogad men det vore smakligt om även några andra, typ svenska folket, blev lite upprörda över att människor utnyttjas dagligen i tiotusentals runt om i vårt avlånga land. Det är en skamfläck för vår nation och frågan är vad nästa steg blir? Kanske ett litet arbetsläger för arbetslösa där dom får lära sig tukt och förmaning. Så gör man i andra EU-länder så varför inte här också?

Sen bara en liten undran. Vad hände med mässpersonalen i Försvarsmakten? Ni vet dom där som slevade upp ärtsoppa till hela bataljoner? Kunde inte dom stå i köket i Afghanistan om vi nu ändå ska invadera ett land? Det hade varit lite mer smakfullt!

Bloggat: Mer om Fas 3 Löntagarbloggen

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

  1. Om du menar personalen på militärrestaurangerna så är dom outsourcade för länge sedan, och krav på att jobba internationellt fanns inte med.

    SvaraRadera
  2. Jo jag vet. Men det fanns ju folk som lagade mat inom försvaret förr i tiden och varför man inte skulle kunna ha folk i egen regi som gör det nu är poängen.

    SvaraRadera