onsdag 11 januari 2012

Frågan om miljön kan inte relativiseras

En av frågorna under 2010 års valrörelse gällde miljöbilspremien. Dom rödgröna partierna ville ha en betydligt mer generös premie som premierade fler bilar än vad borgarna föreslog. Dessa föreslog istället en så kallad "Supermiljöbilspremie" där dom absolut bästa (och dyraste) miljöbilarna premierades. Som bekant fick allianspartierna störst stöd i valet och resten är, som man säger, historia.

Nu visar det sig att alliansens miljöbilspremie inte har gjort det som borgarna hade tänkt sig (eller kanske det är så att hela alltet var en reinfeldtare; säg en sak, gör en annan.). Istället är 2011 ett "förlorat år" när det gäller försäljningen av miljöbilar. Man kan säkert snurra in sig i massa tekniska detaljer och man kan lika säkert hitta några motiv för att det inte är så illa som Gröna bilister vill framhålla. Dom är ju trots allt ett "särintresse" men med tanke på att andra särintressen, t ex Svenskt Näringsliv, tillskrivs extremt stor tyngd i alliansens politik så borde man även tillskriva Gröna bilister stor trovärdighet och tyngd. Hur man än vänder och vrider på det så går utvecklingen bakåt och i detta fallet känns inte en relativiseringsdiskussion om "går det lite bakåt eller mycket bakåt" som relevant. Att miljön så tydligt tar stryk under alliansstyret är inte något som man, till skillnad från värderingsfrågor om nivåer i välfärden och dylikt, ens kan diskutera huruvida det är rätt eller fel. Miljön förstörs och det kan inte accepteras.

Vänsterpartiet vill bli ett "grönt" parti och Miljöpartiet ångar på i opinionen i princip tack vare miljöfrågorna. Det gröna folkhemmet som Göran Persson introducerade är sen länge borta från den politiska agendan och även om det låter träigt så tror jag att Socialdemokraterna inför 2014 behöver en "new deal" på miljöområdet för att locka till sig storstadsväljarna. Dom ser konsekvenserna av igenkorkade trafikleder, dåligt underhåll av infrastrukturen och hälsoeffekterna av t ex avgaserna på ett mycket tydligt sätt. Miljön är och förblir en avgörande fråga för det parti som vill sitta vid makten nästa mandatperiod. Det gäller att socialdemokratin lägger stor vikt vid detta. Närmast genom arbetet i programkommissionen.


Bloggat: Supermiljöbloggen på samma ämne

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar