onsdag 4 januari 2012

Frågan är större än Ehrenbergs övertramp

KD:s stabschef skrev anonyma kommentarer på nätet till förmån för Göran Hägglund. Under signaturen "Ove Tove" skrev Henrik Ehrenberg diverse mer eller mindre begåvade kommentarer anonymt för att, som han själv säger, "i min vardag rasslar det påståenden, läckor, halvsanningar, överdrifter och lögner om vart annat, och ibland ­surnar man till." Ehrenberg har helt enkelt blivit förbannad och har i frustration skrivit saker om sina partikamrater som inte kan anses speciellt klädsamma för en man i Ehrenbergs position. Men det där är ett internt KD-problem och jag är egentligen inte speciellt intresserad av saken. Det som däremot är intressant är huruvida detta är ett vanligt förekommande fenomen på nätet.

Det skrivs miljontals kommentarer på nätet varje dag. På bloggar, tidningar och debattforum flödar kommentarer som är såväl öppna som anonyma. Framförallt som bloggare får man känna av hur kommentarerna kan hagla när man skriver om något som inte är helt mainstream eller om man skulle råka sticka ut hakan och påstå något som angriper en grupp eller ett röststarkt intresse.Många av dessa skrivs av helt "vanliga" människor som har synpunkter, åsikter och vill diskutera. Men det finns en helt del kommentarer som definitivt inte skrivs av någon vanlig "Svensson" utan som endast syftar till att ge sken av en folkstorm eller dylikt. SD har väl mästartiteln i grenen men med Ehrenbergs lilla avbön kan man ju börja fundera. Hur många av dom kommentarer som skrivs på nätet är egentligen bara PR-maskineri från partierna eller olika intressegrupper och hur många är "riktiga" kommentarer från folk i gemene man?

Frågan får förmodligen aldrig något svar men den är ändå intressant att ställa. Intresset ljuger aldrig och saker och ting är inte alltid vad dom vid första anblick ser ut att vara. Nyordet "reinfeldtare", att säga en sak men göra en annan, passar mycket väl in i detta sammanhang.

Bloggat: Anna Ardin skriver mer om reinfeldtare. Martin Moberg om skotten i Malmö.

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar: