tisdag 17 januari 2012

Ensidigt fokus är farligt för euron

Så sänkte S&P återigen ett kreditbetyg. Den här gången är det hela den europeiska räddningsfonden som får på nöten av institutet. Oväntat var det inte enligt media men inte desto mindre problematiskt för det. Svårare att låna pengar för en fond som ska rädda dom som redan har svårt att låna pengar. Kul läge liksom.

Det finns många "sanningar" som snurrar runt bland media och folk emellan. En sådan är att grekerna är en samling lata individer som myglar med skatten, inte jobbar ordentligt och som ovanpå allt går i pension långt tidigare än alla andra. En annan är att skuldnivåerna är problemet för Europas stater. Den senare sanningen har blivit sönderslagen bara genom en så enkel manöver som att titta på Spaniens respektive Tysklands skuldsättning.

Den första sanningen, att greker inte jobbar tillräckligt, är också fel. Greken jobbar nästan 50 procent mer än tysken. Problemet är att tysken är mycket effektivare och därmed har högre produktivitet. Det gör att tyskarnas ekonomi är mycket mer konkurrenskraftig vilket skapar enorma fördelar (för tysken). Grekerna sliter häcken av sig men får mindre ut av det. Att då måla upp greken som en lat jäkel som inte gör något annat än glider på resten av Europa känns ganska unket.

Produktivitetsgapet mellan Europas centrala, starkare, ekonomier och dess perifera, svagare, ekonomier är ett stort problem. Det skapar dels en enorm obalans i ekonomin, dels skapar det en osäkerhet, dels skapar det olika behov. Att t ex stenhårt slå in på budgetdisciplinerande åtgärder utan hänsyn till konsekvenserna på konsumtion och investeringar är livsfarligt för euron och även för svensk ekonomi. Att man som t ex Anders Borg (M) ensidigt fokuserar på att dra i handbromsen vid ekonomiskt tuffare tider gör att hela ekonomin riskerar att hamna i recession. Något som slår hårt mot jobben och välfärden.

Jag är rädd för att Euro-pakten stressas fram av ett Tyskland som agerar utifrån sina egna preferensramar och där såväl människor som länder och företag kommer i kläm. Det är också därför jag lutar åt att Sverige inte bör gå med i pakten. Det ensidiga fokuset på neddragningar och åtstramningar är farligt och saknar det progressiva nytänk som behövs för att få Europa på fötter igen.

Bloggat: Roger om Håkan Juholts tal på Folk och Försvar

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar