onsdag 11 januari 2012

En företagarvänlig politik ur socialdemokratisk synpunkt

En väldigt entusiastisk kamrat har bett mig att blogga om företagande och entreprenörskap den här veckan vilket är väldigt skoj och även om jag inte är den med störst kunskap på området så kan man ju i alla fall ge det ett försök. Jag kan börja med att göra en sak klart. Jag tror inte att skatter är det stora problemet för svenska företag. Detta baserar jag på egna erfarenheter från personer på nära håll som drivit småföretag och på det faktum att Sverige har väldigt många framgångsrika företagare som klarat sig alldeles utmärkt genom åren trots det så kallade "höga skattetrycket". Därutöver är skatter en nödvändighet även för företagen. Infrastruktur, trygghets- och utbildningssystem är sådant som skatterna går till och det är faktorer som företag i allra högsta grad är beroende av. Lägg där till att 25 procent av BNP är offentlig marknad (Dagens samhälle) i det här landet och skatterna blir inte så där hemska som dom ofta målas upp.

Med det sagt får man istället söka svaret på frågorna om ett gott företagsklimat någon annanstans. Jag landar i några saker som jag tror är av stor betydelse för småföretagare:

1. Tryggheten. Att skapa ett välfärdssystem med sjukförsäkringar, arbetslöshetsförsäkringar och pensionsavsättningar som inkluderar företagarna på ett bra och tryggt sätt. Som företagare tar man ett stort eget ansvar, en stor risk såväl ekonomiskt som fysiskt och psykiskt samt man väljer ett liv som, i alla fall i början, präglas av mycket stor stress. Med detta sagt måste samhället kunna ställa upp även för dessa individer som de facto utgör en stor del av skattebasen. Det är vi skyldiga dom.

2. En förstärkt offentlig-privat dialog. Jag tror att alla kommuner skulle må bra av ett företagarråd eller en arbetsmarknadsnämnd i likhet med kommunala pensionärsråd, integrationsråd och ungomdsråd. Att få en kontinuerlig dialog mellan företag och kommun på ett avslappnat och regelbundet sätt kan vara guld värt för båda parter. Idag är dessa forum ofta knutet till den politiska välviljan i kommunen eller till det faktum att kommunen är så pass stor att det kommit sig naturligt med starka kontakter.

3. Den ekonomiska situationen och risken är avgörande för om någon ska våga starta företag. I detta hänseende är lån hos banken av avgörande betydelse för företagen. Framförallt för små företag kan detta vara vanskligt och det innebär ofta en stor personlig risk att gå in i ett projekt. Att bankerna sen kan begära ränta på en redan stor risk är egentligen bara ytterligare salt i såren. För att underlätta låntagning och för att minska risken borde stat, region, landsting och kommuner få möjligheten att ge räntefria lån till småföretag. Konceptet används i bland annat Luciano Astudillos projekt Uppstart Malmö där företag just kan få denna möjlighet till 50 000 kr i räntefria lån. Kopplat till detta finns också investerare som kan gå in med kapital. En offentlig fond eller dylikt med denna funktion vore ett stort steg mot ett mer företagarvänligt Sverige.

4. Minska den administrativa bördan. För många företagare är det administrationen som tar knäcken på glöden. Företagare är duktiga på sin grej. Därmed inte sagt att dom är duktiga på revision, bokföring eller vad det nu än må vara. Att underlätta och förenkla ansökningsförfaranden, regler och dylikt är av största vikt för att låta innovationskraften sprudla i företagen. Här har alliansregeringen gjort en del gott men det finns säkert mycket mer att göra. Om min tredje punkt om räntefria lån skulle förverkligas är jag övertygad om att många småföretagare skulle slippa bankmöten och förhandlingar som tar mycket på krafterna. Men det förutsätter ju givetvis smidiga regler. Likaså är min tankesnurra om att ta bort momsen ett sådant förslag som säkert skulle göra många företagares liv mycket enklare.

Det finns många fler saker som man skulle kunna tänka sig och detta är bara fyra förslag som tar fokus ifrån den sedvanliga debatten om skatter hit eller dit och istället fokuserar på en företagsklimat i ett starkt välfärdssamhälle. Debatten måste föras och som sagt, varje sten måste vändas för att den socialdemokratiska politiken ska bli konkret och slagfärdig.

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Jag ser inte heller bolagsskatt som ett problem, däremot är det givetvis ett problem att större bolag ganska enkelt kan kringgå skattelagsstiftning och få ner sin bolagsskatt på mycket låg nivå. Det finns ett rätt stort antal miljarder som borde ramla in till statskassan men som i nuläget istället försvinner och beskattas i andra länder. Det är oerhört svårt att som isolerat land i den globala ekonomin ordna detta men lagstiftaren måste hela tiden göra sitt bästa för att täppa till de hål som finns och utdöma rejäla straff till de som lagförs.

  Som småföretagare har jobbskatteavdraget gett mig liksom alla andra heltidsarbetare en klar ekonomisk förbättring och den vägen att gå är betydligt mer värdefull för mig som arbetande företagare än att bolagsskatten ändras.

  De punkter du nämner tycker jag verkar vara en utmärkt utgångspunkt.

  Olika stora företag har olika behov, människor som kommer hit från andra kulturer kan behöva speciellt stöd för att kunna utveckla sina affärsideer och för att kunna hantera den svenska byråkratin.

  För lite större företag med anställda så är en del branscher t.ex utmärkta för insatser med lärlingsplatser som kanske delvis kan finansieras med t.ex studielån. Dvs den som blir lärling för en del i lön och en annan del som studielån (varav en del skall återbetalas senare i livet).

  Skolan och högre studier måste bli betydligt bättre och vi måste få tillbaka kunskapsskolan så att vi får ut människor med goda förutsättningar att passa till de platser som arbetsmarknaden har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är helt överens för en gång skull Jonny. :) Kul!

   Radera