tisdag 31 januari 2012

Djävulen sitter i EU-detaljerna

EU-ivrarna jublar, EU-skeptikerna beklagar. Allt är som vanligt med andra ord när beslut om EU fattas. Enligt bejakarna är Sveriges inträde i den nu välkända "pakten" helt riskfritt. Inga åttaganden, inga förpliktelser. Sverige får sitta med, tycka till och behöver inte ta ansvar för nånting. Den mer skeptiskt lagde ser det hela som en bakväg in i euron. Genom att sätta sig vid bordet på eurotoppmötena så kommer Sverige sakta men säkert sugas in i valutaunionen. Hur det blir och vem som får rätt får framtiden utvisa. Vad man kan konstatera är att det hela har gått ruskigt fort och att Tommy Waidelich är mannen som bär ansvaret. Och Waidelich tillhör den första kategorin, EU-bejakarna.

Djävulen sitter i detaljerna. Ett välkänt och väl inarbetat citat. Det är inte dom stora penseldragen som låser upp ett avtal. Det är den där paragrafen om extraordinära situationer, speciella omständigheter eller vad det nu än må vara som gör att avtalen utnyttjas till fördel för den som kan spelet. Att Sverige nu, på frivillig grund, ger sig in i ytterligare ekonomisk integration med 24 andra europeiska länder är problematiskt utifrån ett demokratiperspektiv. Att mangla fram långtgående uppgörelser samtidigt som Sverige största parti har befunnit sig i totalt kaos och sen hävda att man har full koll på läget och att det hela är riskfritt är för mig ansvarslöst av alla parter.

Varför det är av så stor vikt att Sverige ska stå på startlinjen när startskottet går har ingen riktigt lyckats förklara. Att avvakta och se hur utveckling blir vore i mina ögon klart smartare. Man blir ju inte precis lugnare av rapporterna om att land efter land nu har allt svårare att få det att gå ihop. Men det är väl som vanligt i EU-frågor. Vi vanliga dödliga anses inte begripa och därför tas besluten snabbt och lätt. Hur bra det har gått kan man ju dock fundera på. Euron skulle ju garantera tillväxten och jobben. Det blev recession...

*****

Media: Man blir glad av kamraterna i Malmö

Bloggat: Martin har en åsikt och Peter H också. Även Roger tycker till.

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Hur ser fördelningen ja kontra nej ut i S när det gäller eu, euron och europakten, finns det några undersökningar på det? Jag försöker förstå var partiet står i den här frågan, men det är som förgjort. Högt i tak, visst, men det blir underligt när ALLA åsikter kan rymmas inom ett och samma parti.
  /anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har ingen aning om hur fördelningen ser ut. Den följer förmodligen den allmänna trenden om mer EU-motstånd i norra Sverige och mer EU-vänligt i södra. Är man med i S är man rimligtvis för EU i den bemärkelsen att vi ska vara med. Sen tror jag att spännvidden är väldigt stor i frågan kring mellan- kontra överstatlighet. 108 000 medlemmar kan ju rimligtvis inte ha samma inställning i en sån fråga.

   Radera