tisdag 17 januari 2012

Det räcker inte att snegla på den extrema högern för att göra en bra analys

Håkan Juholts tal på Folk & Försvar överskuggas av ett ord. Ett enda ord och han anklagas för en lögn. Om detta är rätt eller fel kan man ju diskutera men Peter Högberg har onekligen en poäng. Vi kan inte gnälla på media hela tiden och det är att göra det väldigt enkelt för sig. Jan Andersson, som inte precis har varit smidig i debatten om Juholt, ger också idag uttryck för en känsla som jag tror många delar. Man är trött och ledsen som sosse just nu men det innebär inte att vi lägger oss ner och dör. Men visst f*n är det tungt.

Dock innebär inte det att glöden att snacka politik har minskat. Inte hos mig i alla fall. Och även om Juholts virrande onekligen gör livet svårt för en vanlig sosse så måste ju diskussionen fortsätta. Det gör den också, om än internt, kring Juholts tal om social osäkerhet i Europa. Det bestående intrycket av talet är att nationalism och högerextremism växer sig starkare i ett ekonomiskt krisande Europa och den högst relevanta parallellen till 1930-talet dras snabbt av många. Extremhögerns framväxt är ett stort hot som måste tas på allvar när man talar säkerhet i framtiden, ingen tvekan om det. Men jag är ändå tveksam till om det största, reella hotet, kommer ifrån höger.

Den samlade extrema vänstern i världen är betydligt starkare och bättre organiserad än den extrema högern. Det finns gott om vänstergerillor i ett stort antal länder medan antalet stora väpnade organisationer på högerflanken är betydligt färre. Visst vore det förödande med en regering i Europa som dominerades av extremhögern men det är fortfarande mycket långt kvar tills det blir verklighet och några starkt revolutionära högerrörelser syns knappast till Europa. Däremot finns mycket starka vänsterrörelser i t ex Spanien och Grekland. I Ryssland växer dom gamla kommunisterna sig starkare. Utanför Europa finns väpnade vänstergerillor som för regelrätta krig i Peru, Colombia, Bangladesh, Indien och i ett stort antal länder har regeringsmakten slutit högst bräckliga fredsavtal med andra vänstergerillor. Ett sådant exempel är Nepal.

Jag tror man gör sig själv en björntjänst om man ensidigt fokuserar på extremhögern i Europa. Dom revolutionära elementen på vänsterkanten är de facto betydligt farligare för den borgerliga demokratin än vad högern är. Dels eftersom extremvänstern är betydligt bättre organiserad, dels eftersom den har förmågan att samla ett större folkligt stöd än vad extremhögern kan. Därutöver drivs extremvänstern av en mycket mer sammanhållen och kraftfull ideologi trots stora splittringar inom extremvänstern om hur, var och när olika former av våld ska användas. En vidgad säkerhetsanalys måste ta detta i beaktande om man talar om social oro som ett potentiellt stort framtida hot.

Bloggat: Martin på ämnet. Kulturbloggen om Wikipedia

Läs mer på Socialdemokraterna

2 kommentarer:

 1. Även om det givetvis ska finnas utrymme för kritik av både politik och partiledare -så blir det i längden kontraproduktivt att ständigt haka på den destruktiva debatten. För att inga missförstånd ska uppstå så anser jag inte att du, Ola tjugit med vargarna. Och det är ju heller inget som hindrar oss från att lyfta fram det positiva, t.ex Håkans stronga insats "Hos fråga doktorn" i SVT igår. Jag bloggar om detta under dagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bengt. Vad bra att det ordnade sig med kommentatorsfunktionen.

   Ja, visst är det så.

   Radera