måndag 9 januari 2012

"Den nya överklassen" av Bengt Ericson

Igår läste jag ut Bengt Ericsons bok "Den nya överklassen". I boken går Ericson, mångårig ekonomijournalist och chefredaktör på Veckans Affärer, igenom den svenska ekonomiska eliten på ett lättsamt och lättillgängligt sätt. Han ger en inblick i hur denna elit bor, hur dom roar sig, var dom åker på semester och vilka ersättningar och förmögenheter som dom uppbär och förfogar över. Siffrorna är svindlande och för en vanlig lönearbetare är det fantasisummor. Eller vad sägs om Ingvar Kamprads 450 miljarder?

Boken är som sagt skriven på ett lättsamt sätt och är fylld med små fyndiga inspel, kommentarer och syrligheter. I nästan varje kapitel finns det något att, tragikomiskt, dra på smillbanden åt. Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta faktiskt. När vi har ungdomar som rånar bensinmackar för att morsan inte har råd med mat kan man inte annat än uppröras över det faktum att t ex Annika Falkengren, SEB, håvar in så där 20 miljoner kronor på ett år utan att ens anse att det är något konstigt med det hela. Boken är en enda lång plädering (min tolkning) för återinförd förmögenhets-, fastighets- och arvsskatt.

Ericson spelar på redan anslagna strängar när han kritiserar bonusersättningar, pensionsavtal och andra vidlyftiga ersättningar. Han sätter även fingret på klassamhällets problematik, även om det är i väldigt korta ordalag, och det gör han relativt bra. Dock landar han i ett slags moment 22. Ericson menar att förmögenherna i Sverige för småspararna är för små och att svensken förlitat sig för mycket på att "pappa Staten" ska stå för tryggheten. Här skiljer sig analysen betänkligt åt från den som jag personligen gör. Men det är ju inget nytt i det och att läsa andras tankar och idéer kan ju i alla fall inte skada. Så om du vill ha en god inblick i hur våra kapitalister har det i det här landet är boken helt lysande.


Media: Det går inte så bra för Helsingborg minst sagt

Bloggat: Martin hänger på om programkommissionen, Högberg sågar Niklas Svenssons enkät

Läs mer på Socialdemokraterna

4 kommentarer:

 1. Hur kan du tycka att det är rimligt att en vanlig familj med heltidsarbetande har så små buffrar som de har för att hantera problem som uppstår i vardagen ?

  Hur ser din analys ut där ?

  SvaraRadera
 2. Dels har det med konsumtionshetsen att göra, dels har det med skatten att göra, dels har det med kostnader att göra, dels har det med hur man räknar att göra. Svensken bor t ex dyrt, jämför siffrorna på hur många som har tillgångar på en miljon kr i början av boken med siffrorna om förmögenhet i slutet och det blir en lite annan bild.

  SvaraRadera
 3. Hets ? En vanlig familj har problem när kyl/frys ska bytas. När större bilreparation behövs. När tänderna ska lagas i större omfattning. Hade inte avbetalningsmöjligheter funnits hade vårt samhälle rämnat. Ska det behöva vara som så att vanliga arbetande familjer ska leva med kniven mot strupen månad efter månad , år efter år ?

  Vi lever i en verklighet och den verkligheten är att den vanlige medborgaren som arbetar har på tok för små marginaler när räkningarna är betalda. Detta beror på skattetrycket på vanliga löner. Jobbskatteavdraget har förbättrat arbetande familjers ekonomi mycket men det är inte nog.

  SvaraRadera
 4. Din fråga var vad svenskarnas små förmögenheter, i relation till 6 andra (av ett institut) utvalda länder, kom sig av. Som EN faktor angav jag konsumtionshets.

  SvaraRadera