måndag 16 januari 2012

Dela ut vapen till alla så blir det bra

Historien återupprepar sig. Det är kanske en av dom mest vedertagna sanningarna som finns. Inte så att det blir exakt som förra gången men mycket av det som sker idag har någon gång skett tidigare om än i annan form. Det räcker ju bara att referera kapitalismens historia för att finna "krisen" som övergripande tema i nya varianter. Ett land som sannerligen får se historien upprepa sig gång på gång är Afghanistan.

Under decenniernas gång har den ena stormakten efter den andra försökt sig på att kuva det afghanska folket och varje gång är det samma visa. Stor invasion och sen får angriparna på nöten. Olika varianter har testats men alltid med samma resultat. Man tycker ju att någon borde lära sig någonting någongång men icke.

En metod som tillämpats allt som oftast i Afghanistan är den klassiska devisen "min fiendes fiende är min vän". Mujaheddin är ett lysande exempel på doktrinen "in action" och konsekvenserna av att bland annat Usama bin Ladin blev utbildad av CIA är väl ganska välkända för dom flesta. Man kan ju ställa sig frågan hur Al-Qaida hade sett ut idag utan den grundläggande träning som många av dess förgrundsgestalter fick under Sovjets invasion av Afghanistan.

Nu visar det sig att man gör om samma misstag igen och ovanpå allt är den svenska krigsmakten inblandad i det hela. Isaf-styrkorna beväpnar och betalar afghanska milismän för att röja vägbomber och skjuta på misstänkta. Detta efter tre timmars utbildning och för 150 dollar i månaden (ca 1050 kr). Utbildningen håller förmodligen inte riktigt hemlig CIA-klass och innehåller dessutom en bit om mänskliga rättigheter (vilket CIA förmodligen såg som överkurs). Men det räcker tydligen för att ge polisiära befogenheter, en bazooka och rätt att skjuta till den som känner sig manad. Det stora kruxet för milismannen är, förutom att han ska kånka runt på ett raketgevär som gör honom till en levande måltavla för både den ena och den andra, att han får avdrag på lönen med 20 dollar om han missar en vägbomb. Snacka om underbetalt jobb med tvivelaktiga anställningsvillkor.


Foto: lego.com

Vad är då problemet med att en invasionsstyrka beväpnar snabbutbildade underbetalda legoknektar att hålla ordning på torpet? Allt skulle jag vilja påstå. Om man tittar på historien, och här kan man titta även utanför Afghanistan, så är legoarméer inte direkt att lita på och när det dessutom råder en högst tveksam situation där utgången av konflikten är högst osäker så är det rena galenskapen att bedriva den här typen av verksamhet. Som slutkläm kan man ju citera Peter Brune på Svenska Afghanistankommittén:

"– Man tror att lösningen är att ju fler människor som är kapabla att skjuta, desto säkrare blir det."

Att göra det afghanska folket ytterligare en björntjänst känns riktigt illa som svensk medborgare. Men det här är ju bara ytterligare en sådan i raden och vore det inte för att jag vet bättre hade jag gissat på att björnen var ett flockdjur...

Bloggat: Såg att Peter skrivit om ämnet


Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar