onsdag 18 januari 2012

Arkelsten förbereder Reinfeldts avgång

Reinfeldt nära avgång

Fredrik Reinfeldt påstod att Sverige gått med överskott 2010 och 2011. Nu visar det sig att det hela var en lögn. Det var i SVT som Fredrik Reinfeldt under en intervju med Mats Knutsson påstod, helt felaktigt, att Sverige var det enda landet i Europa som gått med överskott under 2010 och 2011. När SvD:s faktakollen granska påståendet visar det sig att statsministern farit med osanning.

"Nu får det vara nog"

Enligt källor i den moderata riksdagsgruppen var detta droppen som fick bägaren att rinna över. "Nu får det vara nog" säger en källa till tidningen. Gruppens tålamod är slut och man har accepterat den ena lögnen efter den andra. Partisekreterare Sofia Arkelsten (M) har sedan hon tog över efter Per Schlingmann (M) fått jobba stenhårt för att hålla samman gruppen och partipiskan har jobbat hårdare än på länge.

Inte första lögnen

Det är som bekant inte första gången som Reinfeldt far med osanning. När han tidigare i höstas bröt med sitt vallöfte om ett femte jobbskatteavdrag var det många som höjde på ögonbrynen. En källa till tidningen, som sitter i partistyrelsen,  uttryckte då att "jag trodde inte mina öron men bet ihop". Men efter att Reinfeldt gått ut strax efter nyår och sagt att jobbskatteavdraget förmodligen inte kan bli aktuellt förrän tidigast 2014 så har man fått nog. "Han måste bort" har hörts bland ett flertal företrädare runt om i landet.

Förbereder avgång

Enligt vad tidningen erfar förbereder nu partisekreterare Arkelsten partiet på en snabb avgång. Det är snarare "en fråga om när än om" säger källor till tidningen. Arkelsten har börjat prata med sina kollegor på partihögkvarteret för att de ska vara beredda att, om beskedet kommer, sätta igång med processen att plocka fram en ny partiledare. Att Anders Borg (M) skulle kunna ta över med kort varsel är troligt. "Det vill jag inte kommentera" säger Arkelsten i en kommentar när tidningen frågar henne om Borgs framtid.

*****

Ungefär sådär skulle ett reportage av Expressen eller Aftonbladet se ut om man vände på den politiska steken och lät Moderaterna utstå det som Socialdemokraterna just nu är drabbade av. Känns det otroligt? Ja, i dagsläget gör det givetvis det men visst skulle det kunna svänga. Men ingen ska tro att det politiska läget just nu är permanent och beständigt. Allt kan ändras och kommer med all säkerhet också att ändras. När och hur är en helt annan fråga. Är det då en trovärdig artikel som jag skrivit? Nej, inte ett dugg. Mest eftersom jag har skrivit den på min blogg och jag inte känner en enda i den moderata partistyrelsen. Men om jag istället varit politisk reporter på en större svensk tidning och körde samma reportage. Hade jag blivit tagen på allvar med dom skrivningar som jag här fiktivt redogör för? Ja, ska man tro chefsredaktörerna Thomas Mattson (Expressen) och Jan Helin (Aftonbladet) så är denna typ av skrivningar, med källhänvisningar till ett "frånvarande vittne" och en namngiven källa som inget säger, fullt tillräckligt för publicering.

Media: Expressen, SVT, SvD, Aftonbladet 

Läs mer på Socialdemokraterna2 kommentarer:

  1. Moderaterna hade väl sin skärseld 2002 efter valet då de bara fick 15 procent. Smaka på den siffran ett tag; 15 procent. Lika stora som Folkpartiet det året. Snacka om kris. Tycker S skall vara rätt nöjda med 23 % trots allt. Det är en högre siffra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man gått från 35% i mätningarna till 23% i senaste så kan man knappast vara nöjd och man måste ju förhålla sig till dom nivåer man har haft historiskt. Framförallt som det har skett på ett kvartal.

      Radera