torsdag 8 december 2011

"Vet ej" är en ljusning. Kannibaler en annan.

Idag är det på många sätt "dagen efter". Igår kom SCB med sin stora mätning och om man nu ska snurra rundor kring någon opinionsundersökning så är det väl just denna man ska lägga kraften på. Det har många gjort före mig och jag vet väl egentligen inte om jag har så mycket att tillägga. Men så här 24 timmar efter kan man konstatera att det kunde varit mycket värre. Media fortsätter att koka soppa på en spik men för olyckskorparna som vill se Juholt avgå måste mätningen ha varit en stor besvikelse. Många räknade säkerligen med under 25 procent och hade så varit fallet hade det blivit ett fasligt gapande.

Själva mätningen då? Vad kan man säga om den? Jo, ett intressant faktum är att hela 2,8 procent av S-väljarna från maj har gått till gruppen "vet ej". Med andra ord är det många som väl förmodligen i ren protest inte velat lägga sin röst på S just nu. Men denna grupp har förmodligen så pass mycket hjärta kvar i S att dom inte kan dra sig till att rösta på något annat i nuläget. Det är en rejäl ljusning för S med tanke på att denna grupp rimligtvis bör kunna vinnas tillbaka.Foto: SCB

Noterbart är också att flödet till M, innan Juholtfrågan dök upp, verkar ha sinat. Nu inträffa Juholtdrevet och det har självfallet gynnat såväl M som MP. Dessa väljare är förmodligen också möjliga att vinna tillbaka. Dom har ju varit i S och kan vi bara bygga upp förtroendet igen, genom att prata politik, så kan vi säkerligen återvinna dessa. Dom är ju helt uppenbarligen attraherade av vår politik men köper inte den oreda som varit. Fullt logiskt och förståeligt kan jag tycka. Folk har rätt att vara förbannade på S. Men förbannelse går över och brukar resultera i förlåtelse.

Positivt för S är också det faktum att M äter upp sina allianskollegor och att denna trenden blir allt tydligare. För Centerpartiet har "Annie Lööf"-effekten stannat vid måttliga en procent och med tanke på hur rasande klämkäck hon är så måste det vara en stor besvikelse. Om jag var småpartialliansstrateg skulle jag vara märkbart orolig över att M kannabaliserar så mycket på min uppdragsgivare. Balansgången för M att framstå som statsbärande samtidigt som dom ska ge småpartierna utrymme verkar inte fungera. Frågan blir då vad alliansen är utan ett eller två borgerliga småpartier.

Så sammanfattningsvis kan man konstatera att mätningen inte var i närheten så illa som den skulle kunna vara och hoppet om att kunna klättra över 30 procent till majmätningen är mycket stort. Vinner vi bara tillbaka gruppen "vet ej" så har vi 27,7 plus 2,8 vilket ger 30,5 procent. Och därifrån är det bara uppåt som gäller.

Media: K-G Bergström om alliansproblemet. Juholt om att det snart vänder.

Bloggat: Martin, Anna

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar