torsdag 15 december 2011

Stoppade FRA självmordsbombaren eller Breivik?

Regeringen och S är överens om att SÄPO och Rikskrim ska få signalspana. Jag skrev för någon dag sedan varför jag inte tycker att en deal med regeringen är klokt i just denna fråga. Vi kommer få äta upp det här framöver och allt vad förtroende vi har haft i frågor som rör integritet på nätet spolas bort. Sen är jag visserligen inte så säker på att vi har haft något större förtroende att tala om men det betyder ju inte att man kan strunta i hur framtiden gestaltar sig.

Det som också slår mig är vad dessa ingrepp i vår integritet har tjänat till. Dom kunde inte stoppa självmordsbombaren i Stockholm förra året. Endast två personer av 26 som har misstänkts för brott mot den nya terrorlagstiftningen har dömts sedan 2003. Och framförallt lagstiftningen verkar inte ha gjort sitt jobb i frågan om Anders Bering Breivik.

Uppdrag Granskning visade igår en dokumentär som hette "Heligt krig". Den visade klara kopplingar mellan Breivik och svenska fascister. Bland annat har Breivik haft kontakt med personer med nära koppling till riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD). Att det har funnits massor av internettrafik, där diverse mer eller mindre uttalade våldshot har förekommit, inom dessa kretsar är helt klart. Men ingen har reagerat. Om man inte lyckas fånga upp det faktum att det sitter ett gäng våldsfixerade fascister och drömmer om massmord så kan man ju verkligen fråga sig vad FRA-lagen syftar till. Eller problemet var kanske att dom skrev med det latinska alfabetet?

I det sammanhanget ska man också ha klart för sig att det inte bara är Sverige som har den här typen av lagstiftning och signalspaning. Tvärtom är det väl mer regel än undantag i Europa och USA idag att syssla med den här typen av underrättelseverksamhet.


Foto:gannglobal.com

Vi skapar massor av system som kränker vår integritet och jag är en av dom som egentligen inte behöver bry mig så mycket. Jag är ingen terrorist, jag tänker inte begå några brott mot rikets säkerhet och jag skickar inte pengar till någon (muslimsk) organisation. Vad har jag att vara rädd för om någon rotar i mina mail? Inget just nu. Men genom att vi skapar fler och större övervakningsapparater, mer och bättre metoder, snabbare och starkare system, så skapar vi också allt fler tillfällen och möjligheter till att systemen utnyttjas av någon som inte har så goda intentioner som lagstiftaren hade.

En demokrati är sårbar och en demokrati är inget objektivt och evigt fenomen. En demokrati kan rivas och förstöras. Demokratin måste försvaras varje dag mot dom krafter som vill förgöra den. Men ibland blir försvaret det som raserar systemet. Östblocket implodera under sina egna vapen- och övervakningssystem. Totalitära regimer i arabvärlden har fallit trots övervakning och kontroll av sina medborgare.

Vad gör vår demokrati immun mot samma öde?

Bloggat: Henrik Alexandersson och Niklas Starow

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. FRA kommer att missbrukas, av individer som arbetar inom systemet, av de som driver systemet, av de som anlitar systemets tjänster och av de som förskansar sig tillgång till materielet utifrån (individer, regimer).

    Det är inte en fråga om det kommer att hända, det är bara en fråga om när, hur ofta och hur stora skador för olika individer som det kommer att skapa.

    SvaraRadera