torsdag 1 december 2011

Och så säger du att det inte spelar någon roll

Igår presenterade Aktuellt siffror som var föga smickrande för Socialdemokraterna. Vi får storstryk i förtroendefrågor på område efter område. Inte det minsta förvånande egentligen. Men man kan banne mig undra om folk läser dagstidningar och lyssnar på radio.

I morse vaknade jag till nyheten om att en man som fått båda benen amputerade blev nekad permobil med motiveringen att "osäkert om funktionsnedsättningen är bestående". Goddag yxskaft!!!

Hur i hela Sörmland har man resonerat där? Och om handläggaren följt gällande regelverk så kan man ju ställa sig frågan hur folk kan ha förtroende för borgarna på välfärdsområdet. I Sverige 2011 nekas alltså amputerade hjälpmedel för att man inte kan avgöra om skadan är permanent. Har folk en så enorm övertro på vetenskapen att den ska ordna fram stamcellsodlingar till nya ben eller vad är det frågan om?

Att folk sen har förtroende för borgarnas sätt att sköta ekonomin kan man ju förstå. Om vårt samhälle är så sniket att vi inte ens kan betala en permobil till en dubbelamputerad stackare så är det inte speciellt konstigt att det står +-0 på sista raden i statsbudgeten. Men till vilket pris?

Och om någon nu vill ha tydliga skillnader mellan Socialdemokraternas politik och alliansregeringens dito så kan jag ju säga att vi socialdemokrater är för att folk som har dubbelamputerade ben ska få permobil.


Läs mer på Socialdemokraterna

9 kommentarer:

 1. Bra fråga men felställd.
  Det är rödgrön majoritet i Sörmlands landsting.. sug på den du.

  Så det kan ju vara så att beslutet bygger på att permobilen är klassad som lite mer miljöskadlig än att ta sig fram på annat sätt.
  Eller att det blir lite för anti-prolitärt att låta han sitta i en självgående vagn för vänstern.. Eller hitta på ett eget alternativ.. kanske är det så att handläggaren har gjort fel?

  SvaraRadera
 2. Det är FP, MP och S som styr i Sörmland så rödgrönblått är det.

  Beslutet bygger på att "osäkert om funktionsnedsättningen är bestående" enligt media och vi får väl gissa att dom har rätt här.

  SvaraRadera
 3. Jag reagerade också på den helt vansinniga formuleringen. Bibelbältet ligger väl längre söderut?

  SvaraRadera
 4. Ok, orkade inte kolla upp hur partierna sammarbetade, jag kollade bara vilken falang som hade mest röster.
  Men om så är fallet är det dessa som bestämmer där:
  27 socialdemokrater
  6 miljöpartister
  5 folkpartister

  Tror du att de 5 folkpartisterna har påverkat de andra 33 så att de fått igenom denna permobil förbud för killen? För enligt din Blog så pekar du detta fel mot de borgliga, dvs endast mot de 5 folkpartiserna i landstinget, är inte de 27 Socialdemokraterna och 6 Miljöpartisterna lika skyldiga till permobil beslutet?

  Eller menar du att Regeringen har kört över Landstiget och tingat dem att just i detta specifika ärende säga NEJ till permobil???

  SvaraRadera
 5. Eftersom frgåan engagerar dig starkt Jörgen så skulle det vara kul om du grävde lite djupare i saken. Jag antar att det finns nationella riktlinjer för hjälpmedelshanteringen. I Skåne Nordväst vet jag att det finns ett kommunalförbund som hanterar frågan. Hur det ärutformat exakt i Sörmland vet jag inte. Om inte annat bör väl Socialstyrelsen ha utformat riktlinjer. Vore intressant med ett klarläggande helt klart.

  SvaraRadera
 6. Haha, du ,jag passar den uppgiften vidare till dig, det är du som är politiskt engagerad :)
  Jag brinner inte för denna nyhet, det jag brinner för är att rätta personer som anklagar fel part.
  Denna gång blev det att rikta det anklagande pekfingret mot vänstern(och folkpartiet).

  Iaf tills någon har utrett om regeringen har kört över landstinget i detta specifika ärende.

  Jag tvivlar iaf bestämt på att det skulle finnas "nationella riktlinjer för hjälpmedelshanteringen" där det står att personer som fått båda benen amputerade inte ska få permobil :D

  SvaraRadera
 7. Haha :) Ja någon dag kanske jag tar mig den tiden. Men inte idag. Vi får säkert hjälp av någon glad sörmländsk journalist som gräver i saken förhoppningsvis.

  SvaraRadera
 8. Detta är en historia som valsat runt i media, som tydligen skrivit av varandras alster exakt utan tillstymmelse till källkritik.

  Den kritikebn drabbar Ola också, fastän jag håller med om den avslutande slutsatsen. Även ett s-styrt eller s-dominerat landsting (som Sörmland) får sin beskärda del av den borgerliga politiken, inte minst övervältringen av kostnader på grund av försämringen av socialförsäkringarna.

  Och så till det konkreta fallet. Vad den handikappade mannen och hans fru tydligen ville ha sagt är att de inte orkar en strid till för att han ska få sin rätt - och alltså inte att han fått ett definitivt avslag. Jag förväntar mig att s i Sörmland ser till att mannen får sin permobil utan en lång och uppslitande rättstvist.

  En enskild tjänsteman har tagit beslutet. Det spelar ingen roll om landstinget ifråga är styrt av s eller alliansen. (Det förefaller vara styrt av s och ett alliansparti.) Den politiska instansen kan inte lastas.

  Att döma av de knapphändiga uppgifter som jag lyckats få fram, kan det inte uteslutas att tjänstemannen har gjort en korrekt bedömning på grundval av det beslutsmaterial han har haft. Men hur kommunicerar man detta till den enskilde?

  Om behovet av permobil inte var intygat av någon som har behörighet att skriva sådana intyg, vilket jag misstänker, så borde den enskilde ha anmodats - på ett begripligt sätt - att komma in med ett sådant intyg. Enligt Sörmlands-landstingets bestämmelser kan ett sådant intyg fås från närmaste vårdcentral.

  Lars Flemström

  SvaraRadera
 9. Intressant! Att borgerlig politik på statlig nivå slår in i kommuner och landstings verksamhet med förödande kraft är ställt utom allt rimligt tvivel. Ta bara försörjningsstödet som ett exempel, arbetsmarknaden som ett annat.

  Vad det också visar är att svaga individer lätt blir överkörda i byråkratins hjul. Något som syns i ojämlikheten i t ex vården.

  SvaraRadera