torsdag 8 december 2011

Konkreta förslag om framtidens välfärd

Socialdemokratin är i ett läge där politikens innehåll har blivit viktigare än någonsin. Dels för att fokus ska tas ifrån det som Marika Åsbrink Lindgren kallar metadebatten, dels för att dagens politiska landskap kräver svar på medelfrågan om man ställer upp målbilder. Socialdemokratin har inte haft regeringsmakten på fem år och det har gjort att vår roll som oppositionsparti inte bara kan bestå i mentaliteten att "borgarna lånar makten". Vi måste vara konkreta för att återvinna styret i landet.

Åsbrink Lindgren efterfrågar konkreta förslag och Lars Engqvist manar på Facebook till att vi ska sluta säga "vi ska inte, vi vill inte, vi kan inte". "Inte" ska alltså bort och det är givetvis en klok uppmaning. Jag försökte mig på något åt det hållet häromdagen när jag skrev om arvsskatten. Tidigare har jag pekat på tydliga konkreta förslag på förändringar i välfärden. Men med tanke på diverse rapporter, om såväl ledande moderater som socialdemokrater, som gör klipp på klipp genom aktiebolag i välfärden så tål mina förslag att upprepas:

1. Förbjud aktiebolag i välfärden. Genom att ta bort vinstdrivande företag från områden där vi anser att kvalitén och verksamheten är för viktig för att låta minsta misstanke om ekonomisk vinning göra sig gällande så kommer vi dels vinna folkligt gehör, dels kommer vi skapa en sundare välfärdsapparat. När man pratar med folk och motiverar detta ställningstagande med att "varje skattekrona som  jag betalar ska gå till vården av dom äldre (eller vad det nu gäller)" så köper folk i regel det resonemanget.

2. Alternativt förbjud en juridiska person att äga mer än en eller två enheter inom välfärden. Exakt utformning av detta system måste givetvis belysas mer men poängen är att ingen ska kunna äga så många enheter att ett vinstuttag av några större proportioner ska vara möjligt.

Jag hörde på omvägar om att det fanns ett förslag, om utdelningstak, från vissa kamrater. Då jag inte sett det förslaget på pränt kan jag inte ta ställning till det men det låter som en tredje möjlig väg. Man skulle också kunna tänka sig någon form av allmännyttigt system där det offentligt ägda ska vara normsättare men det lär stöta på patrull på många sätt och vara väldigt svårt att utforma.

Huvudpoängen är att vinstintresset måste bort från välfärden. Man ska inte kunna profitera på skattepengar i dessa sektorer. När det gäller människor ska man vara väldigt försiktig med rationaliseringar och effektiviseringar. Det får aldrig gå ut över individernas välbefinnande. Att det går ut över somliga profitörers plånböcker däremot har i alla fall inte jag ont av.

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar