måndag 26 december 2011

Kan en fd alkoholist representera dig?

Satt och slösurfade lite när jag snubblade över ett fantastiskt personporträtt i Helsingborgs Dagblad. Det handlar om Ola Liljegren som efter 20 år som alkoholist har valt ett nyktert liv. Det var efter att Ola försökt ta sitt liv på Knutpunkten (namnet på Helsingborgs centralstation) som han bestämde sig för att ta tag i sitt liv och försöka leva nyktert istället. Jag slås av hur många likheter det finns med mitt eget förhållande till alkoholen och hur bra Ola beskriver den relation till sitt missbruk som varje person med svårigheter att hantera spriten och drogerna har. Jag glädjs åt att Ola idag är nykter och att han verkar ha kommit på fötter.

När jag reflekterar vidare kring missbruket och människor som lyckats ta sig tillbaka till ett liv utan missbrukets ok över sig slås jag av hur dessa människor bär med sig ett arv som är svårt att förhålla sig till. Om Ola t ex skulle välja att bli politiker, hur långt skulle han kunna gå och hur stor respekt skulle han kunna få som nykter alkoholist? Vilken skuld skulle hans nyktra jag få betala, förutom den rent personliga, om han valde att bli en offentlig person och specifikt en politiker? Hade svenska folket kunnat acceptera att en person som varit alkoholist i 20 år blev t ex minister?

Jag själv har alltid varit tydlig med att människor förtjänar både en och två chanser i livet. Visst finns det saker som kan vara så belastande för en människa att vederbörande inte kan ha vilken position som helst i ett samhälle. Mattias Flink skulle t ex vara svår att sitta som försvarsminister som ett exempel.

Men betänk ändå att dom flesta av oss faktiskt har något lik i garderoben och att många har en hel hög. Innebär det att vi inte kan vara en fullgod del av den offentliga makten? Jag tror inte det. Det handlar mer om att man ska stå för dom än att man har dom tror och hoppas jag. Dessutom måste man ju fråga sig vad konsekvensen skulle bli om vi endast ville ha helt "felfria" människor på maktpositioner. Det skulle göra att den glade amatören som Tage Danielsson sjunger om knappast skulle kunna göra sig gällande. Det skulle skapa en politisk klass utan förankring och erfarenhet i från det liv som dom allra flesta lever. Så vill inte jag ha det i alla fall. Hur vill DU ha det?


Bloggat: Roger 1 och 2.

Läs mer på Socialdemokraterna

7 kommentarer:

 1. Jag skulle inte kunna lita på en sån person. Jättebra om de lyckas hålla sig nyktra.
  Men en missbrukare är alltid en missbrukare.
  Det är en sjukdom som de bär i sina gener.
  Jag känner för många nyktra Alkoholister och vet hur de har det.
  Det är ju en evig kamp för dem.
  Jobbar man som typ partiledare så finns det allt för många gånger de får ett glas under näsan
  Klarar de pressen som det jobbet innebär ?
  Titta bara hur det gick för Gudrun Schyman.
  Ja inte bara hon, vi har ju även Lars Werner som inte klarade pressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är en fd missbrukare. Och att du inte kunde lita på en sådan människa är helt ok.
   Men ta en liten funderare vad du nu påstår...
   Då menar du att någon med anlag till parkinson eller diabetes varför inte reumatism? Jag menar att dessa sjukdommar gör dom också okapabla att utföra sitt arbete.
   Det finns en skillnad... Jag har slutat att dricka och då funkar jag som alla andra...
   Jag hoppas du aldrig får varken dom sjukdommarna eller min.
   Mvh Ola

   Radera
 2. Politiker i t.ex. kommun eller landsting kan fungera men aldrig riksdagen.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle uttrycka mig som att alla kan förtjäna en andra chans.

  Du agerar exemplariskt med genom att vara öppen med din historia. Jag tror att vi alla får törnar som vi hanterar mer eller mindre klokt. Att jag inte förmår behålla större mängder alkohol gör inte mig till en bättre människa än vad du är.

  Mitt svar är att jag inte hade sett något hinder, bortsett från den lilla, lilla detaljen att vi inte är överens politiskt.

  God slut på året, Ola!

  SvaraRadera
 4. Tack alla för era svar. Det är mycket intressant att läsa hur olika man kan se på saken. Gott slut på er också!

  SvaraRadera
 5. Churchill var alkoholist och Hitler nykterist. Case closed.

  SvaraRadera
 6. Jag är av samma uppfattning som Henrik.
  Har haft anställda som levt upp till uppgiften att sköta sitt jobb. Men återfall är otäcka och svåra att läka. Min kompis klarade sig i många år
  trots återfall. Men priset är högt.
  Gott nytt år.

  SvaraRadera