tisdag 27 december 2011

Jobben och kommunerna

Arbetslösheten väntas stiga nästa år. Med tanke på samstämmigheten i frågan om den negativa ekonomiska utveckling nästa år så känns det inte allt för osäkert att påstå detta. Att det är ett gigantiskt problem går inte att sticka under stolen med. Frågan är vad man ska göra åt det. Regeringens största arbetsmarknadspolitiska åtgärd är, och har varit, jobbskatteavdraget. I alla fall om man ska tro regeringen själv. Reinfeldt ser nästa jobbskatteavdrag som en jobbreform och tilltron till detta mirakelmedel verkar aldrig sina. Oavsett vad forskningen säger om saken.

För kommunala företrädare är inte bilden lika munter. Dels eftersom sänkta inkomstskatter innebär ökade kostnader för kommunerna i form av t ex större försörjningsstödsbörda och ökad medfinansiering av infrastrukturen, dels eftersom arbetsmarknadspolitiken traditionellt sätt har varit en statlig angelägenhet. Kommunerna har inget direkt ansvar per se för att bekämpa arbetslösheten även om alla kommuner mer eller mindre funderar över frågan. Somliga mer än andra.

En kommun där den egna arbetsmarknadspolitiken står högt i kurs är Malmö. Kommunalrådet med ansvar för området, Andreas Schönström, gör ett jättejobb för att bekämpa arbetslösheten och dessutom tar Malmös socialdemokrater ett stort socialt ansvar. Schönström är mannen som myntade dom bevingade orden, i samband med Fas 3, "jag vägrar administrera den här regeringens arbetsmarknadspolitik". Schönström har utöver detta satsat stora resurser på att få ut unga i arbete och hans framgångar i detta arbetet måste lyftas fram som ett praktexempel på att kommuner kan.

I Malmö finns också Luciano Astudillo som genom sitt stiftelseprojekt Uppstart Malmö har engagerat penningstarka malmöbor som vill satsa på nyföretagande. Genom att t ex ge räntefria lån och genom att få loss riskkapital kan stiftelsen hjälpa nya, hungriga entreprenörer med att skapa jobb och tillväxt i en stad som behöver all hjälp den kan få på området.

Här i Helsingborg har S dessvärre inte makten men det har inte hindrat Mikael Skoog från att lägga ett antal stora jobbmotioner med inriktning på olika segment inom arbetsmarknaden. Motionerna innehåller konkreta åtgärder för att skapa jobb inom t ex besöksnäringen och biogasområdet. Skoog visar genom sina motioner att kommunen kan göra mycket genom att understödja och möjliggöra för en jobbtillväxt.

En tredje skånsk socialdemokrat som gör en stor insats för att lyfta fram jobben är Ystads Roger Jönsson. Hans engagemang och glöd för jobbfrågan går inte att ta miste på och det haglar av konkreta förslag på Rogers blogg. Tyvärr sitter inte heller S i Ystad vid makten men med en så visionär politik som Rogers så skulle jag bli mycket förvånad om inte S i Ystad, som i förra valet gjorde ett starkt val, tar makten.

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar