fredag 30 december 2011

Fängelse för några filmer. Är det rimligt?

Fängelse för 10-20 nedladdade filmer. Det är den praxis som växer fram i svenska domstolar just nu om man ska tro DN. Deras rubriksättning förklarar varför det hela är helt absurt. En halv miljon svenskar riskerar fängelse för att ha laddat ner några filmer som i vanlig butik kanske skulle ha ett högsta värde av 3 000 kr (ca 150 kr/filmen i värsta fall). Det vore ungefär som att slänga någon i fängelse för att dom snor en skinnjacka. Hur rimligt är det?

Nu får dom flesta inte fängelse, man väljer att ge dom villkorligt, men ändå. Villkorligt motsvarar fängelse vilket ger proportioner på det hela som jag tycker är helt orimligt. Lägg där till IPRED med allt vad det innebär av privatspaning och hetsen kring frågan om fildelning når nya höjder.

Frågan är komplex och svår. Ska det vara fritt att ladda ner på Internet? Jag förstår att upphovsmännen vill skydda sina produkter men samtidigt tycker jag fängelsestraff för 10-20 filmer (som straffvärde) är helt åt helsike för högt. Kör jag för fort i tätort får jag minst 2 000 kr i böter och då riskerar jag ändå livet på min omgivning. Laddar jag ner några filmer lär ingen avlida i alla fall. Vore inte ett bötesbelopp på motsvarande värdet av filmerna betydligt mer rimligt? Jag tycker det. Vi får hoppas att Socialdemokraterna gör något åt saken för inte ens i den vildaste fantasin kan väl detta anses röra "rikets säkerhet" som fallet påstods vara med SÄPO och FRA.

Bloggat: Yasmine om teater

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Inte nedladdade, utan fildelade filmer vilket är något helt annat, dvs du kan ha fildelat med (i slutänden) tusentals eller t.om. miljoner användare. De bitar du laddar och samtidigt delar ut till andra kommer i sin tur att delas ut i många generationer av fildelare. Ju tidigare i kedjan du var, desto fler har du egentligen fildelat med.

    Men visst är det vansinnigt med fängelsestraff, de som organiserat DC-hubbar och lägger ut massor med media via servrar är i en helt annan liga och borde vara de som ska ha fängelse (och i praktiken är det väl så också).

    SvaraRadera