torsdag 22 december 2011

Etiopien berömmer regeringen för dess tystnad. Dags för sanningskommission!

Två svenska journalister riskerar 18 års fängelse för brott som dom med all säkerhet inte har begått. En politisk domstol har, mot deras nekande, dömt dom för terroristbrott och den svenska regeringen säger sig ha gjort allt som står i deras makt. Helt uppenbart utan något som helst resultat än så länge. Nu uttalar sig etiopiska UD i frågan och säger:

"-Det är bra att den svenska regeringen har hållit en låg profil i fallet med de fängslade svenska journalisterna."

"-Det är mycket bra. Svenska regeringen har inte låtit det få för stora proportioner. Om man kommenterar för snabbt kan man dra felaktiga slutsatser. Det är bra att svenska regeringen låtit domstolsprocessen ha sin gång." - Dina Mufti

Enligt etiopiska UD har den svenska regeringen alltså inte tryckt på och gett två svenska journalisters öde "för stora proportioner". Den "tysta" diplomatin har med andra ord varit helt i Etiopiens smak och den har verkligen varit tyst. Därutöver har tystnaden uppenbarligen inte haft någon som helst inverkan. Journalisterna blev dömda på samtliga punkter.

Carl Bildt satt i styrelsen för Lundin Petrolium som har stora intressen i Etiopien och den aktuella Ogadenprovinsen. Hur det förhåller sig med vad den svenska regeringen gjort och inte gjort i frågan om dom svenska journalisterna är höljt i dunkel. Jag tror att här ligger en hund begraven. Det vore rimligt att en sanningskommission tillsätts för att utreda samtliga förehavanden i den här soppan.

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar