onsdag 21 december 2011

Endast den rätta borgerliga bilden får förmedlas enligt UD

Kim Jong Il är som bekant stendöd. Man ska inte glädjas åt att folk dör men om jag nu skulle vara glad att någon dött så ligger Kim Jong Il högt upp på listan. Den perversa nordkoreanska diktaturen får mig, liksom dom flesta andra normalt funtade människor, att må riktigt illa.

Hur som helst skulle frågan diskuteras i SVT och därför bjöds två lämpliga ambassadörer in. Barbro Elm, ambassadör i Nordkorea, och Lars Danielsson, ambassadör i Sydkorea. Två synnerligen lämpade individer att diskutera just frågor rörande Nord- och Sydkorea tycker jag. Det tycker nog dom flesta andra också och framförallt tyckte ambassadörerna själva detta. Dom tackade därför ja och skulle ta sig till SVT för att prata en stund. Men längre än så kom dom två ambassadörerna inte. Utrikesminister Carl Bildt och hans departement, UD, sa stopp. Skulle någon synas i TV för att lägga pannan i djupa veck och säga "njaaa, man måste förstå, situationen är mycket allvarlig" så var det Kalle B själv. Annars kunde det vara.

SVT, som ju har bestämt sig för att inte låta något eller några politiska partier bestämma dagordningen, valde i konsekvensen namn att ställa in. Om dom inte fick som dom ville så blev det inget. Upprördheten hos t ex S och V blir därmed lite stillad efter debaklet med partiledardebatten.

Nu till kärnfrågan i hela inlägget. Vad f*n håller UD på med? Varför stoppar man två fullt kompetenta, och relevanta personer i sammanhanget, ifrån att delta i en studio för att diskutera Nordkorea? Det hela kan inte tolkas som annat än en fråga om PR. Regeringen anser, med propagandaminister Schlingmann i spetsen, att om någon ska prata om allvarliga saker i det här landet så är det statsråden, helst ifrån M, annars kan det vara. Antingen ska borgarna ha uppmärksamheten eller så ska ingen ha uppmärksamheten. Det är ett farligt sätt att kontrollera och påverka vilken information och vilken verklighetsbild som ges till medborgarna och den har drag över sig som närmast för tankarna till helt andra system än det svenska demokratiska.

Att regeringsmakten omvandlas till en PR-maskin och att endast information ska komma medborgarna till del, i den form som regeringen vill se den förmedlad i, är illavarslande. Dessutom borde ju Kalle B ha betydligt viktigare och mer brådskande saker för sig i dagar som dessa när två svenska journalister blivit dömda för terroristbrott med anledning av att dom har velat sprida information om vad som händer i Ogaden-provinsen i Etiopien.

Bloggat: Ett hjärta rött skrev om liknande händelser i våras

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar