torsdag 22 december 2011

Borg upprörs men rör han upp?

Neverending story "Carema" rullar vidare. Nu är det tävlingar om att spara in mat för dom äldre samt att släcka mindre bränder själv istället för att ringa brandkåren som gäller. Att spara in på inkontinenshjälpmedel och förbrukningsartiklar är också norm men det var ju mer eller mindre känt sedan tidigare. I skenet av alla dessa avslöjande gick Anders Borg ut igår i Aktuellt och krävde att det blir ett stopp för riskkapitalister med säte i skatteparadis att äga friskolor. Om det gäller riskkapitalbolag i hela välfärden vet ej tusan. Som vanligt när Anders Borg tar i med brösttoner så är han sådär lagom vag. Att granska vad han menar blir därför väldigt svårt. Men man kan ju göra ett försök.

Borg säger alltså att riskkapitalbolag som har sin bas i ett skatteparadis inte ska få driva friskolor i Sverige. Det innebär alltså att alla andra riskkapitalbolag får driva friskolor. Det innebär också att alla andra former av aktiebolag kan driva friskolor i Sverige. Problem uppstår också när man granskar vad som är ett skatteparadis och vad som är ett riskkapitalbolag. Är Luxemburg ett skatteparadis? Var Irland ett skatteparadis? I dessa två länder råder betydligt (i fallet med Irland rådde) mer fördelaktiga skatteregler än i Sverige för bolag. Men är dom paradis? Jämfört med Sverige kanske svaret blir ja, jämfört med Gurnsey blir svaret kanske nej. Vad gäller riskkapitalbolagsfrågan är väl i grund och botten alla aktiebolag ett riskbolag? Alla som involverar sig i aktiehandel tar en risk. När övergår den risken från "inte riskkapitalbolag" till "riskkapitalbolag"?

Som jag tidigare påpekat är det inte placeringen av vinsten som är kärnfrågan. Bolagens innovationsförmåga vad gäller att spara in minsta krona på dom äldre eller barnen är, som fallet med Carema visar, otroligt stor. Därför kan man med säkerhet fastställa att så länge vi har aktiebolag i välfärden, vars primära syfte är att ge avkastning till sina aktieägare, så kommer vi att ha vinstrelaterade skandaler inom välfärdssektorn. Det enda sättet att garantera att vinstrelaterade skandaler inte förekommer är helt enkelt att förbjuda vinster. Det gör inte verksamheterna immuna mot skandaler, dåliga politiska beslut och misstag kan vi inte i vårt demokratiska samhälle garantera oss emot, men vi riskminimerar i alla fall.

Jag vill att alla dom skattepengar som jag betalar in ska gå till den gemensamma utvecklingen och välfärden. Inte ner i fickorna på enskilda privatpersoner som profiterar på våra behov.

Bloggat: Tipsar om två nygamla bloggare Heidi och Ingemar

Läs mer på Socialdemokraterna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar