onsdag 7 december 2011

Är A-kassan medelklassens krav?

Som jag skrivit om tidigare drar nu arbetslösheten iväg uppåt igen. Det förklaras med notiser i tidningarna och korta inslag i nyhetssändningarna. Martin Moberg sätter fingret på det faktum att bakom varje liten promille i statistiken finns det en människa, ett öde, som genom uppsägning kastas ut i en helt annan vardag än den man är van vid.

I dagens Sverige får bara en av tio 80 procent av sin tidigare inkomst när dom blir arbetslösa. Många får så lite som 50 procent av sin tidigare inkomst. Det som räddar dom allra flesta från att behöva gå från hus och hem är att man har en partner som får behålla jobbet. Men i orter som Sölvesborg och Bromölla, där många arbetar på stora arbetsplatser, riskerar båda inkomsterna att halveras när arbetslösheten slår till. Jag tycker inte det är rimligt i ett välfärdsland som Sverige att folk ska riskera att få gå från hus och hem, sälja bilen och riskera att komma efter med lånen, bara för att arbetsmarknaden förändras.

Att medelklassen i Sverige inte upplever detta som ett stort problem har jag faktiskt lite svårt att förstå. TCO och LO driver ju höjd A-kassa som ett standardkrav och bland dess över två miljoner medlemmar borde rimligtvis en stor del av den svenska medelklassen finnas. Har inte fackförbunden förankrat tanken om A-kassan bland sina medlemmar eller är det så att arbetslöshetsrisken bedöms som så liten bland medelklassen att det inte känns relevant längre? Jag vet faktiskt inte.

Lite info om vad som händer och har hänt också för S i Helsingborg. Igår hade S, tillsammans med sina rödgröna kompisar, en områdesträff på Dalhem. Där mötte man boende och engagerade i området. Ikväll har S gruppledarträff och sen är det dags för vår "jobbgrupp" att träffas. Imorgon träffas grundorganisationerna för möte och där kommer det förmodligen presenteras förslag på utåtriktade verksamheter nästa år. Full rulle med andra ord!

Läs mer på Socialdemokraterna

1 kommentar:

  1. Jag tror helt klart att A-kassan kan vara en bra fråga för S att närma sig ”medelklassen”... dock kvarstår ett problem för S och det är frågan om den skall vara en ”omställningsförsäkring” eller inte?

    Att det retoriskt skall vara en ”omställningsförsäkring” är inga problem för S dock kvarstår ”tuffa” förslag för att i praktiken göra den till en sådan försäkring.

    SvaraRadera